Fokus Dženanovog doktorata su kretanja i kontrolni sistemi za bespilotne letjelice i nadzemna vozila.

Tuzlak Dženan Lapandić doktorirao u Stockholmu na prestižnom univerzitetu iz oblasti elektrotehnike
Foto: Facebook | Dženan Lapandić

Uspjesi mladih ljudi koji Bosnu i Hercegovinu napuste zarad sticanja znanja raduju svakog Bosanca i Hercegovca. Upravo takav uspjeh u dalekom Štokholmu postigao je Tuzlak Dženan Lapandić.

Naime, Lapandić se nakon završenog fakulteta Elektrotehnike u Sarajevu otisnuo put Švicarske gdje je na ETH Zürichu (2016–2018) nastavio sa Masterom nauka u robotici, sistemima i upravljanju odbranio doktorat na prestižnoj akademskoj instituciji.

Fokus Dženanovog doktorata su kretanja i kontrolni sistemi za bespilotne letjelice i nadzemna vozila.

Priču o uspjehu Dženana Lapandića da nas je na svom Facebook profilu objavio Tuzlak sa adresom u Australiji Edhem Čustović inženjer, poduzetnik i akademik sa međunarodnom karijerom.

"Imamo još jednog izuzetno talentovanog mladog istraživača koji je odbranio doktorat na prestižnoj akademskoj instituciji.

Dženan je odbranio doktorsku tezu pod naslovom "Disturbance-Aware Motion Planning and Control of Unmanned Aerial and Surface Vehicles" na Štockholmskom KTH Royal Institute of Technology.

Fokus njegovog doktorata je kretanja i kontrolni sistemi za bespilotne letjelice i nadzemna vozila.

Njegov akademski put započeo je sa diplomom u oblasti elektrotehnike, sa fokusom na automatsko upravljanje i elektroniku, na Univerzitetu u Sarajevu (2013–2016).

Zatim je nastavio s Masterom nauka u robotici, sistemima i upravljanju na ETH Zürichu (2016–2018), gdje je također stekao iskustvo u nastavi i istraživanju", navodi se u Čustovićevoj objavi.