Foto: Tuzlanski.ba

Materijal potreban za pravljenje Snješka Bijelića je besplatan, veoma lak za upotrebu i ima ga mnogo. Umjetnički dar nije potreban, jedino što vam treba jeste snijeg, partner i dobra volja.

Iako prvi pomeni Snješka Bijelića datiraju iz Srednjeg vijeka, vjerovatno je da je čovječanstvo koristilo snijeg i led u svrhe kreativne zabave još od vremena prvih zima koje je čovjek doživio.

Današnji Snješko istovremeno može da predstavlja dječju radost, bijelog veselka ili serijskog ubicu, o tome odlučuje trenutna inspiracija "majstora".  Širom svijeta postoje stotine festivala i takmičenja u pravljenju Snješka Belića, a najveća snježna figura napravljena je 2008. godine u gradu Mejnu.

Sugrađani Alma, Lejla, Mario i Mirnes u tuzlanskom naselju Ši Selo danas su se zabavljali praveći Snješka Bijelića:

- Najprije smo napravili jednog Snješka, uobičajenog, a onda smo počeli praviti i njegovu djevojku. Ipak, tu su nastali problemi, jer je kod nje otpala glava pa smo odustali. Ostatak snijega od drugog Snješka smo iskoristili za šank i uz male modifikacije naš prvobitni Snješko je postao tužan zbog toga što nije dobio svoju ljepšu polovinu. Obzirom da većina tužnih, ostavljenih i usamljenih muškaraca utjehu traži u alkoholu provodeći vrijeme za šankom, to je u konačnici epilog i naše tužne priče. Ukupno nam je trebalo nešto više od dva sata za ovu simpatičnu zimsku postavku usamljenog Snješka, za Tuzlanski.ba objasnio je Mirnes.

Ipak, kakav god bio i gdje god napravljen, svaki Snješko je jedinstven na svoj način. Možete ga tući, gađati, pregaziti automobilom, ali on će se ipak vratiti slijedeće godine da nas uveseli svojom pojavom. (Tuzlanski.ba)