Foto: Tuzlanski.ba

Građani Federacije BiH, koji koriste Apple mobilne uređaje, iPHONE i iPAD, mogu besplatno koristiti mobilnu aplikaciju FMT FBiH oil info, koja im omogućava da prate cijene na benzinskim pumpama, informacije o geolokaciji benzinskih pumpi po GPS signalu, te udaljenosti korisnika od konkretne benzinske pumpe.

Shodno najavama povećanja nabavne cijene goriva benzinske pumpe na području Tuzle prodaju još uvijek gorivo po cijenama u rasponu od 2,66 KM za jedan litar disela do 2,96 KM odnosno od 2,46 KM do 2,96 KM za litar benzina (Super 95) podaci su preuzeti sa aplikacije FMT FBiH.

Dakle, cijene goriva u našoj zemlji, po zakonu, ne mogu porasti za više od 25 feninga odjednom, što je maksimum, a kamoli za više od marku, kako su to pojedini najavljivali. U praksi je cijena bila povećavana do sada najviše za 10 do 15 feninga.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnim derivatima u Federaciji BiH, koji je kazao i kako cijene goriva u Federaciji uglavnom rastu za po pet feninga, a samo rijetko desi se da one budu povećane za deset feninga odjednom. Građani, kaže, nemaju razloga za paniku.

Naime, paniku kod građana FBiH izazvala je informacija objavljena u Dnevniku BHRT-a kada je saopćeno kako će cijene goriva u FBiH neće skočiti na 4 KM što je ubrzo demantovano. Međutim, u međuvremenu ova informacija je brojne građane istog dana potakla da pune rezervoare zbog straha od poskupljenja.

Podsjetimo, privredni subjekti, odnosno benzinske pumpe obavezne su da dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci), radi evidentiranja i praćenja.

Međutim, benzinske pumpe mogu mijenjati cijene svakodnevno i u tome ih niko ne može spriječiti. Naime, pumpe mogu mijenjati cijene jednom u 24 sata.

Kako nezvanično saznajemo nadležene institucije će u narednim danima vršiti kontrolu cijena goriva na benzinskim pumpama i gdje god bude evidentirana nepravilnost kada je u pitanju formiranje cijena shodno Zakonu o kontroli cijena uslijedit će rigorozne sankcije.

Na adresu Federalnog ministarstva trgovine svakodnevno stiže veliki broj zahtjeva za promjenu cijena goriva, ali cijene još uvijek nigdje nisu dostigle niti prešle iznos od tri marke.

Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.