Izreka "Ne ljetuje onaj ko ima novac, nego ko je navikao", sudeći prema službenim statistikama i podacima iz agencija, izgleda važi i ove godine. 

Turisti iz BiH drugi po brojnosti u Makarskoj: Evo koliko plaćaju ljetovanje od 7 dana
Foto: Arhiva | Makarska riviera

Uprkos komentarima i medijskim napisima o lošijoj sezoni u Hrvatskoj, statistika iz eVisitora to ne potvrđuje, piše Večernji list BiH.

Brojke pokazuju da je juli u Makarskoj, koja je tradicionalno jedno od najpoželjnijih odredišta građana BiH, kada su u pitanju ostvarena noćenja, bolji za 3,7 posto nego prošle godine, te 2,9 posto bolji nego juli 2022. godine. Ukupno je ostvareno 489.168 noćenja te 82.998 dolazaka.

Najbrojniji su Poljaci s više od 75 hiljada ostvarenih noćenja te 10.700 dolazaka. U noćenjima se bilježi blagi porast od 1,5 posto, dok je broj dolazaka veći za oko pet posto.

Na drugom mjestu su turisti iz BiH s više od 59 hiljada noćenja. I u dolascima i u noćenjima bilježi se porast od više od 15 posto. Ukrajinsko tržište ove godine drži visoko treće mjesto s više od 40 hiljada ostvarenih noćenja i s porastom od čak 26 posto. Švedsko tržište je također u ekspanziji s porastom od 17 posto u dolascima te gotovo 12 posto u noćenjima, dok Nijemci, očekivano, bilježe značajan pad. Ostvarili su 12 posto manje noćenja i 11 posto manje dolazaka. 

Koliko košta sedmodnevno ljetovanje za četvoročlanu porodicu?

Ipak, kažu iznajmljivači, gostiju iz BiH nema ni približno kao nekad. Građani BiH, barem oni koji sebi mogu priuštiti odlazak na ljetovanje, uprkos činjenici da im je do Jadrana uglavnom potrebno nekoliko sati, posljednjih godina počeli su gledati prema drugim, povoljnijim lokacijama.

Počeli su tražiti alternativu za ljetni godišnji odmor. Građani BiH ne dolaze u broju kao nekad ranije jer ne mogu priuštiti ljetovanje u Hrvatskoj. Ako je prosječna mjesečna isplaćena plaća u BiH za april 2024. godine iznosila 1374 KM, a sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za maj 2024. godine iznosila 2950,10 KM, onda je izračun jasan. Odlazak u RH na more ne može si priuštiti većina građana BiH.

Četveročlana porodica koja se odluči za sedmodnevni odmor na Makarskoj rivijeri trebat će i do 2500 KM samo za smještaj, i to u apartmanu, dok je smještaj s doručkom u hotelima oko 6700 KM. Ipak, na navedenu cijenu treba dodati i cijene hrane i pića te će samo za ručak ili večeru s pićem u restoranu biti potrebno izdvojiti minimalno 120 KM za četiri osobe, i to ako se odluče za tjesteninu, rižoto ili ćevape.

Za nešto drugo s jelovnika, recimo ribu ili meso, potrebno je izdvojiti znatno više novca, a kada se uz to dodaju kolač ili sladoled, jedan obrok za četvero košta oko 200 KM. To nisu svi troškovi jer ipak nekim oblikom prijevoza treba doći do Makarske. Poslije smještaja i prijevoza na red dolaze i cijene hrane, koje su za bh. potrošače previsoke.

Turska i Egipat postaju sve popularniji

Dok cijene na Jadranu vrtoglavo rastu, građani BiH sve više se okreću Turskoj, Tunisu ili Egiptu. Prema informacijama iz turističkih agencija, prodaja aranžmana ide odlično. Ove godine najprivlačnija destinacija je Hurgada zbog povoljnih cijena u odnosu na sadržaje koje nudi.

''Manje je interesovanje za Tursku zbog viših cijena ljetovanja, dok su građani BiH potražili jeftinije alternative, poput Egipta i Tunisa'', navode iz agencije.

Cijene u Turskoj se približavaju onima u Hrvatskoj. Sedmodnevno ljetovanje u Turskoj za dvije osobe košta između 3500 i 4000 KM, ali Turska i dalje ima svoje stalne klijente. Za porodična ljetovanja uvjerljivo je najtraženija Turska zbog visoke razine usluge i prilagođenosti odmoru s djecom.

U vrhuncu sezone cijena aranžmana za odraslu osobu kreće se između 1800 i 2000 KM, dok je četveročlanoj porodici za sedam dana potrebno oko 6000 KM za all inclusive aranžman. Cijene sedmodnevnog boravka u Egiptu i Tunisu su slične, s tim da je Tunis nešto povoljniji. Aranžmani u Tunisu koštaju oko 1300 KM po osobi, dok je za Egipat potrebno izdvojiti oko 1600 KM.

Grčka nudi raznolike usluge, od noćenja s doručkom do all inclusive, s cijenama koje variraju između 1000 i 2300 KM po osobi.