Trilateralni sastanak u Mostaru: Dijalog sa susjedima važan za budućnost
Foto: Tuzlanski.ba

Trilateralni sastanak između BiH, Srbije i Hrvatske biće održan sutrau Mostaru, a većina parlamentaraca i delegata smatra da je dobro što će se razgovarati sa susjedima i da to može relaksirati odnose, ali ne i riješiti probleme poput definiranja granica i imovine.

Sastanku će pored članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, i predsjednika Srbije i Hrvatske Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar-Kitarović prisustvovati i ministri vanjskih poslova tri zemlje.

Uoči sutrašnjeg sastanka Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, poručuje da bi bilo dobro ako bi Bakir Izetbegović napravio dobar iskorak prema Srbiji. Čović u intervjuu Tanjugu kaže da će jedna od tema sastanka biti i pitanje granice između BiH i Srbije, te da očekuje da će to biti biti kontinuitet prethodnih razgovora, vođenih u Beogradu, a potom i u Zagrebu.

"Ovo je prilika da kompletnu evropsku perspektivu zajednički razmotrimo i vidimo kako jedni drugima možemo pomoći", rekao je Čović.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, danas je medijima izjavio da je izuzetno važno što će se desiti trilateralni sastanak na predsjedničkom nivou, jer, kako je istakao, to je trougao koji je najvažnija tačka u jugoistočnoj Evropi.

Dušanka Majkić (SNSD), poslanik u Predstavničkog domu BiH, mišljenja je da su za trilateralni sastanak više zainteresovani susjedi nego BiH.

Ističe da je Srbija najviše zainteresovana za rješavanje pitanja granica između dvije države, te da je to njoj važno zbog puta ka EU, a da, što se tiče Hrvatske, njoj nije žurba rješavanje pitanja granica, jer je već u EU.

"Ne vjerujem da će bilo ko od članova Predsjedništva BiH povući potez koji ne bi bio pogodan u izbornoj godini, tako da od ovog sastanka ne očekujem ništa pretjerano", kazala je Majkićeva.

Ljilja Zovko (HDZ BiH), delegat iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda BiH, kaže da je ona uvijek optimista da će biti postignut neki dogovor za zajedničku budućnost, jer bez optimizma nema nade.

Halid Genjac (SDA), delegat u Domu naroda BiH, kaže da svaki sastanak ove vrste treba pozdraviti i da svaki sastanak ove vrste ohrabruje i otvara perspektive za poboljšanje saradnje i za rješavanje brojnih pitanja.

"Pretjerana očekivanja od ovog sastanka nisu realna iz razloga što je uzavrela politička klima i scena u BiH, što se nagomilao veliki broj problema, ali nadam se da će ovaj sastanak i razgovori barem doprinijeti da se ova usijana temperatura na političkoj sceni smanji, da se malo ohladi", kazao je Genjac.

Fehim Škaljić (SBB), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da zvaničnici BiH imaju potrebu i dužni su da razvijaju regionalnu saradnju kroz brojne susrete, kako zbog onoga što je nasljeđe prošlosti, tako i zbog onoga što postoji kao zajednička obaveza, jer su naše zemlje opredijeljene za evropske integracije. (Nezavisne)