Tragična proslava Prvog maja: U Uni se utopio njemački državljanin
Foto: Tuzlanski.ba

Vodostaj rijeke Une trenutno je izuzetno visok, ali će ronioci i sutra pokušati pronaći utopljenika.

una-rafting1

Tragična proslava Prvog maja desila se danas u Bihaću kada se na ripačkom Trospalu utopio njemački državljanin Winteried Trumper (66). On je zajedno sa troje prijatelja samostalno vozio kajak na rijeci Uni.

Marjan Šimić, zamjenik komesara MUP-a USK-a pretpostavlja da su se njemački turisti na rijeci Uni nalazili samostalno, odnosno da nisu obavijestili ni jednu od ovdašnjih rafting agencija o svom boravku u Bihaću. Prema izjavama svjedoka, kajak u kojem se nalazio stradali prevrnuo se u snažnoj matici koja ga je povukla na dno rijeke Une.

Iako su ronioci Ronilačkog kluba Bihać i pripadnici Jedinice za specijalnu podršku MUP –a zajedno sa tužiocem Senadom Ljubijankićem izišli na lice mjesta i pokušali pronaći utopljenika u donjem dijelu slapa, Troslap kao jedan od najopasnijih slapova podno kojeg se nalazi špilja uvukla ga je zajedno sa kajakom. Kako ističe Šimić vodostaj rijeke Une trenutno je izuzetno visok, ali će ronioci i tokom sutrašnjeg dana pokušati pronaći utopljenika.

Isti slučaj desio se i prije par godina kada se utopila i mađarska državljanka zbog kojeg je nakon par dana izvršeno premoštavanje kako bi se snizio vodostaj Une i mogla vršiti dalja potraga. Tako se pretpostavlja da će se isto uraditi i u ovom slučaju u narednim danima, a dalji tok istrage će pokazati da li su njemački turisti bili eventualno gosti nekog od Bišćana, prenosi Avaz.