Toplotni val Lucifer prži i nad BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Toplotni vrhunac bh. građani mogu očekivati u subotu, pa je najbolje da osvježenje potraže u debeloj hladovini i pored vode, a za sve je kriv "Lucifer", jer je tako nazvan pakleni tropski talas koji već danima stvara probleme širom južne i jugoistočne Evrope.

"Italijani su toplotnom talasu dali ime 'Lucifer', a pod njegovim uticajem je još 11 država u kojima su na snazi opasne vremenske prilike. Među njima su Srbija, Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Poljska...", piše "Miror", a kako se vidi sa mape, "Lucifer" prži i nad BiH. Hrvatska je u petak bila najtoplija zamlja u Evropi, jer se temperatura penjala na 42. Kako pišu svjetski mediji, upozorenja na velike vrućine izdata su u 26 velikih evropskih gradova, pošto se očekuje da još jedan toplotni talas udari Evropu pošto se bude izmjestio iz Afrike preko Sredozemnog mora. Navodeći da je evropska meteorološka služba "Meteoalarm" izdala najviša, crvena upozorenja za deset zemalja, Reuters prenosi da su Italija i zapadni Balkan najugroženiji najnovijom vremenskom nepogodom, ali i da sjevernije oblasti, kao što je južna Poljska, takođe "skapavaju" pod izuzetno visokim temperaturama.

Bh. građani su se i u petak "kuhali" na tropskoj vrućini, jer se temperatura kretala od "niskih" 35 po nekim gradovima pa sve do 44 stepena Celzijusa, koje su pokazali ulični termometri u Banjaluci, javljaju Nezavisne. Za šire područje Banjaluke, Prijedora, Višegrada i Trebinja na prostoru Republike Srpske, te Bihaća, Mostara i Tuzle na području Federacije BiH, četiri dana zaredom je upaljen crveni meteoalarm. "Gledali smo klimatološke statistike i bilo je i toplijih ljeta u kojima se penjalo i do 46, ali nikada nije bio ovako dug period u kojem imamo toplotni talas. Ove godine imamo deset dana u kojima temperatura ne silazi ispod 35 stepeni, a tako je jedino još bilo 1950. i 2012. godine", kaže Nebojša Kuštrinović, meteorolog iz Banjaluke. Kaže da su pred nama periodi kada ćemo imati ekstremne suše ljeti i ekstremne padavine i hladnoće zimi. "Sve ovo nas očekuje i idućih godina, pogotovo u avgustu, tako da se mora obratiti pažnja na investicije u navodnjavanje, maltene smo došli u tu situaciju da pjevamo dodole i očekujemo kišu", istakao je Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, od nedjelje možemo očekivati prolaznu kišu i pljusak, opet i to će biti kratkog daha. "Od srijede se opet vraćaju vrućine, samo ne ovakvog intenziteta. Prognoze kažu i da će septembar biti dosta topliji nego inače", govori Kuštrinović. Vrućina je i povećala broj onih koji su prinuđeni da posjećuju ambulante Hitne pomoći. Naime, otkako je nastupio talas vrućina, bilo je ukupno 2.448 pacijenata u banjalučkoj Hitnoj pomoći. U odnosu na prošlu godinu broj pacijenata je za ovaj period uvećan za 20 odsto, podaci su banjalučke Hitne pomoći. Kako kažu, pacijenti se najviše žale zbog kolapsa, pada i skoka krvnog pritiska, gušenja u grudnom košu, poremećaja srčanog ritma, neuroloških tegoba kao što su krize svijesti. "Građanima savjetujemo da se ne zadržavaju i ne budu puno izloženi suncu, da smanje fizičku aktivnost, unose najmanje tri litra vode dnevno. Hronični bolesnici treba redovno da uzimaju lijekove, u slučaju pogoršanja da se jave u najbližu ambulantu", istakli su iz Hitne pomoći.