Suljagić: Rezolucija o Srebrenici je očuvanje naše budućnosti
Foto: Tuzlanski.ba

Kao direktor Srebreničkog memorijala, moj životni rad usmjeren je na to da osiguram da svijet nikada ne zaboravi zločine koji su se dogodili 11. jula 1995, poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

"Ovaj datum označava mračno poglavlje u ljudskoj povijesti—genocid u Srebrenici, gdje je preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaci su sustavno ubijani u činu neizrecive brutalnosti", naveo je Suljagić na društvenim mrežama i kazao da ovo piše kako bi zagovarao usvajanje rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Ova inicijativa nije samo odavanje počasti sjećanju na one koje smo izgubili; radi se o očuvanju naše budućnosti učenjem iz prošlosti.

Prvo, uspostavljanje 11. jula kao službenog dana sjećanja šalje snažnu poruku solidarnosti i potpore preživjelima i porodicama žrtava. Za nas koji smo preživjeli užase Srebrenice, ovaj dan ima ogroman značaj - to je vrijeme za tugovanje, razmišljanje i crpljenje snage iz zajedničkih iskustava. Priznavanje ovog dana na međunarodnom nivou potvrđuje bol i patnju koja nadilazi granice i kulture", kaže Suljagić.

Drugo, dodaje, određeni dan sjećanja potiče globalnu svijest i obrazovanje o opasnostima mržnje i netolerancije.

"Genocid se ne događa izolirano; ono tinja u okruženjima predrasuda i podjela. Godišnjim obilježavanjem Srebrenice naglašavamo važnost promicanja tolerancije, uključenosti i razumijevanja u našim društvima. Kroz obrazovanje i sjećanje, možemo raditi na sprečavanju budućih zločina.

Štaviše, Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici služi kao svečani podsjetnik na odgovornost međunarodne zajednice da spriječi i odgovori na genocid gdje god se dogodio. Događaji u Srebrenici bili su neuspjeh čovječanstva – neuspjeh da se zaštite nevini životi pred zlom. Formalnim priznavanjem ovog dana obvezujemo se na poštivanje načela ljudskih prava i pravde za sve", poručuje direktor MCS-a.

Konačno, ističe, određivanjem 11. jula kao međunarodnog dana sjećanja odaje se počast otpornosti i hrabrosti preživjelih.

"Priznaje njihovu borbu za pravdu i iscjeljenje. Preživjelima govori da su njihovi glasovi važni i da njihova iskustva neće biti zaboravljena", zaključuje Suljagić.