Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica odgovorio je na negiranje genocida izraelskog ambasadora u Srbiji Yahela Vilana.

Suljagić oštro osudio izjave ambasadora Vilana o Srebrenici: Krajnje nepoštovanje prema sjećanju
Foto: Arhiva

Njegove izjave su sugerisale da ono što se dogodilo u Srebrenici ne predstavlja genocid. 

Tim povodom oglasio se Suljagić u ime Memorijalnog centra oštro osuđujući nepoštovanje sjećanja. 

"Izjave ambasadora Vilana, koji sugerišu da ono što se dogodilo u Srebrenici ne predstavlja genocid, duboko su zabrinjavajuće i krajnje nepoštovanje prema sjećanju na više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka koje su snage bosanskih Srba sistematski pogubile", napisao je Suljagić. 

Dodaje i kako su Genocid u Srebrenici nedvosmisleno utvrdili i priznali Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. 

"Negiranje ovih nalaza ne samo da iskrivljuje istorijsku istinu, već i nanosi dodatni bol preživjelima i porodicama žrtava koje nastavljaju da traže pravdu i pomirenje. 

"Izjave ambasadora Vilana nisu samo poricanje historijskih činjenica već i opasan korak unazad u borbi protiv genocida i prevenciji budućih zločina. Kao predstavnik nacije koja je pretrpjela svoju historiju dubokih patnji i genocida, posebno je obeshrabrujuće čuti takvo poricanje od izraelskog diplomate", dodao je Suljagić.

Na kraju je dodao da neće biti ušutkani poricanjem, te da će nastaviti svoju misiju da osiguraju da svijet pamti i uči iz tragedije Srebrenice.