SUD BiH osudio Enesa Gutlića na 14 mjeseci zatvora zbog trgovine drogom
Foto: Tuzlanski.ba

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine je donijelo i javno objavilo presudu kojom je optuženi Enes Gutlić oglašen krivim za produženo krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama.

S tim u vezi, Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od godinu dana i dva mjeseca.

Optuženi Enes Gutlić je oglašen krivim što je od 01.06.2013 do 31.10.2013. godine, iako je znao da se radi o drogama, kao i da nema odobrenje nadležnog organa za kupovinu, nabavku, držanje i prodaju opojnih droga, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, postao član grupe koju je organizirao i kojom je rukovodio Ismet Gutlić radi neovlaštenog međunarodnog prevoza, prenosa i prodaje droge "cannabis“ s teritorije Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Austrije.

Optuženom Enesu Gutliću izrečena je mjera sigurnosti oduzimanja predmeta. On se obavezuje na plaćanje sudskog paušala od 200,00 KM koje je dužan platiti u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude. Odluku o visini troškova krivičnog postupka koji se odnose na odbranu po službenoj dužnosti, Sud će naknadno donijeti po pribavljanju potrebnih podataka, saopćeno je iz Suda BiH.