Šta Republika Srpska slavi? Na jednoj strani ponos i dika na drugoj praznina i pustoš
Foto: Tuzlanski.ba

Na jednoj strani ponos i dika, na drugoj praznina i pustoš. Dok vlasti RS -a obilježavaju svoj dan uz pjesme, u Srebrenici tišina i praznina.

"Ova tišina najbolje pokazuje kako živimo mi u Srebrenici. Sve je zatvoreno, sve je prazno, svi odlaze, dođu samo da se slikaju", kažu tek rijetki mještani koji se mogu sresti na ulicama.

Iako je ovo mjesto prije rata bilo ogroman turistički potencijal, u ratu je uz Bošnjake, ubijena i nada da će Srebrenica ikada više zaživjeti u punom sjaju.

"Na hiljade i hiljade posjetitelja je dolazilo samo zbog Gubera, sve je radilo, zanatlije, krojači, kafane, danas nemamo ni banku, ni apoteku, restorani rade par sati dnevno, a ne znam ni od čega opstaju", kažu mještani.

Upravo zbog toga nikome nije jasno kako se 9. januar može slaviti, kada je on 1992. godinu označio kao godinu početka podjela.

"Dok ga drugi slave, mi ga pamtimo kao datum kojim su postavljeni temelji za početak agresije na našu domovinu koja je kulminirala genocidom.", napisao je ovim povodom Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske.

Podsjećamo, dok se danas na jednoj strani slavi, u Memorijalnom centru u Potočarima, majke Srebrenice i nekolicina predstavnika vlasti iz Federacije položili su cvijeće žrtvama genocida. (Tuzlanski.ba)