Foto: Tuzlanski.ba

Učesnici Marša mira koji se ove godine održava pod nazivom "Marš mira - putem smrti do slobode", krenuće 3. jula u 8.00 sati ispred Spomenika šehidima i palim borcima na Dolac Malti u Sarajevu, saopćio je Sindikat sarajevske direkcije BH Telecoma, koji je sa Jedinstvenom organizacijom boraca BH Telecoma organizator ovogodišnjeg Marša mira.

mars-mira-srebrenica55Marš mira se svake godine održava u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine krenuli Prema Tuzli, na put dug više do 100 kilometara.
Učesnici iz Sarajeva bi trebalo da propješače trasu dugu više od 240 kilometara za osam dana.
"Prvog dana je planirano pješačenje 24 kilometra, a prespavat će se u planinarskom domu Ozren, kao i prošle godine.

Drugog dana planirana je trasa u dužini od 22 kilometra na relaciji Draževići - Krivajevići - Bakići - Olovo do doma Ponijerka, gdje će se prespavati. Trećeg dana planirano je noćenje u planinarskom domu "Javorje", kazao je predsjednik Sindikata sarajevske direkcije BH Telecoma Muhamed Papić.

Dodao je da učesnike četvrtog dana očekuje najduža trasa od 34 kilometra, pri čemu će ove godine noćenje biti organizirano u improviziranom kamp -  naselju umjesto u Hotelu Košuta u Kalesiji.

mars-mira-srebrenica-ukuopNajkraća dionica od 19 kilometara učesnike čeka 7. jula, kada će se u Nezuku priključit koloni učesnika Marša mira "Nezuk - Srebrenica 2014." i nastaviti put prema Potočarima.
Predsjednik pododbora Marša mira Hamdija Fejzić je rekao da se i ove godine očekuje učešće između četiri i pet hiljada učesnika iz cijelog svijeta. (Tuzlanski.ba/Onasa)