Srbija neće dozvoliti odlazak ekstremista u Banju Luku
Foto: Tuzlanski.ba

Policija neće dozvoliti da neko iz Srbije ode u bh. entitet Republika Srpska i učestvuje u neredima, kazao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Policija u Srbiji neće dozvoliti da bilo ko iz te zemlje putuje u Banju Luku i izaziva nemire u subotu na mitingu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

"Bilo je govora kako će neke ekstremističke grupe i kriminalci iz Srbije da odlaze u (bh. entitet) Republiku Srpsku i da izazivaju nemire. Naša policija neće dozvoliti da neko iz Srbije ode u RS i učestvuje u neredima", rekao je za Radio-televiziju Srbije.

Kazao je da su jučerašnja poruka premijera Srbije Aleksandra Vučića i poziv na mir, kao i kontakt sa svim liderima u RS-u u velikoj mjeri doprinijeli da se strasti smire, ali da i dalje treba biti oprezan.

Stefanović je podsjetio da je premijer Srbije bez teških riječi i bez želje da se upliće u unutrašnju politiku pozvao aktere i vlasti i opozicije da se sačuva mir u RS-u.

Rumunija kao primjer

"Mislim da je (Vučić) stekao i neke neprijatelje, jer postoje oni koji imaju drugačiji interes, a jasno je da postoji strani faktor umešan u ovo. Ima onih kojima nije u interesu bezbednost i stabilnost u RS-u i oni neće tek tako zaboraviti poziv na mir premijera Srbije", rekao je Stefanović.

Kazao je da mnogima ne odgovara ni stabilna Srbija, ni stabilna Republika Srpska, kao ni to što Srbija u ekonomskom razvoju prestiže zemlje u regiji.

"Svi treba da pozovu ljude na smirenje, ekonomska stabilnost je važna. Bilo je ovakvih slučajeva do sada - u Rumuniji. Kada je rast bio 3,8 odsto, premijer je bio smenjen. A smenjen je zbog požara u diskoteci", naveo je Stefanović.

Vučić je u srijedu izjavio kako Srbija ima informacije da na protestima opozicije i vladajućih stranaka u RS-u, koji su zakazani za subotu u Banjoj Luci, može doći do nemira.

"Zamolio sam sve političke aktere u RS-u da sagledaju situaciju, a građane u RS-u molim da sve razlike razrešavaju mirno", kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu.

"Da ne dođe do nemira, da svi putevi budu dobro obezbeđeni... Ne znam kako će se sačuvati mir tamo gde se nađu dve grupe autobusa, ali molim sve da sa punom odgovornošću sagledaju budućnost RS-a", dodao je.

Kako je rekao, bilo bi opasno da "politički protesti u Banjoj Luci prerastu u nešto drugo, što mogu inicirati grupe na koje državne strukture nemaju uticaj".

Dva protesta u jednom danu

Opozicijski Savez za promjene je za 14. maj zakazao proteste građana zbog, kako su naveli, lošeg ekonomskog i socijalnog stanja u RS-u, a potom je vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata saopćio da će isti dan organizirati miting svojih pristalica.

Oba događaja su najavljena u isto vrijeme.

U međuvremenu, opoziciji je poručeno da su svi termini na lokacijama na kojima žele održati proteste do početka juna rezervirani.

Na kraju je Savez za promjene dobio dozvolu gradskih vlasti za lokaciju (park "Mladen Stojanović") na kojoj će održati protestni skup.

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik u utorak je izjavio kako garantira da na mitingu koji organiziraju vladajuće stranke neće doći do incidenata. (Agencije)