Smjer koji ne pripada nijednom ministarstvu: Farmaceuti u proizvodnji u TK ne mogu polagati stručni ispit?
Foto: Tuzlanski.ba

Osobe koje su završile Hemijsku školu u Tuzli i stekle zvanje farmaceuta u proizvodnji nisu u mogućnosti položiti stručni ispit jer ne pripadaju niti jednom ministarstvu u Tuzlanskom kantonu. 

Kroz tu agoniju prolazi i kćerka Tuzlanke Sanele Janjić. 

"Završila je školu 2016.godine. Od tada do danas nije riješen plan i program za polaganje državnog ispita jer farmaceuti u proizvodnji ne pripadaju ni jednom Ministarstvu. Obraćali smo se Ministarstvu industrije i rudarstva, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu obrazovanja, Pedagoškom zavodu, Zavodu za zapošljavanje, Inzo institutu i školi više puta i dobijali smo odgovor da ne pripadamo nigdje", objašnjava majka Sanela Janjić.

Tuzlanski.ba je kontaktirao Hemijsku školu u Tuzli. Na naše pitanje o navedenom problemu i procesu rješavanja istog, direktor Alija Mrkonjić kaže da je i sam nekoliko puta ukazivao na ovaj propust.

"Naši laboranti su uspjeli pronaći neke firme gdje mogu polagati taj ispit. Neke ustanove, odnosno firme daju tu mogućnost. Treba ići prema institucijama da se to definiše. Ja sam izlagao taj problem Pedagoškom zavodu ali mislim da niko nije shvatio koliko je važno da se to definiše. Lako je djeci koja završe fakultet poslije, ali oni koji ostaju sa srednjom stručnom spremom je teže. Treba iskordinirati možda sa firmama, da firme odobre da se rade ti stručni ispiti i da djeca odmah po završetku znaju gdje da apliciraju", kazao je Mrkonjić.

U Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona kažu da taj ispit nije obavezan za ovaj smjer te da učenici slobodno mogu aplicirati u kompanijama koje zapošljavaju osobe sa istim ili srodnim zanimanjima.

"Trebaju aplicirati za rad u proizvodnim pogonima, kompanijama gdje se proizvode lijekovi. Ne bi trebao biti problem da ih tamo prime da odrade pripravnički jer za njih nije uslov državni ispit", naveli su.

Međutim, problem je što to nije nigdje definisano niti navedeno kako bi učenici znali šta nakon završene srednje škole. Ovaj sistem je za učenike 'kolo sreće' jer neki mogu pronaći kompaniju koja će ih primiti, a neki mogu uzaludno tragati godinama.

Ukoliko bi ministarstva ostvarila saradnju sa određenim kompanijama koje bi primale proizvodne farmaceute na godinu dana pripravničkog ili volonterskog rada, to bi bio sistemski potez koji omogućava ovoj kategoriji učenika siguran korak ka budućoj karijeri. Ovako su prepušteni sami sebi i dobroj volji poslodavaca. (Tuzlanski.ba)