Rusija upozorava BiH da ne prodaje municiju Ukrajini
Foto: Tuzlanski.ba

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u četvrtak vlasti Bosne i Hercegovine da ne dopuste izvoz streljiva iz te zemlje u Ukrajinu, informacija je što ju je lokalnim medijima u BiH u četvrtak prenijelo veleposlanstvo Ruske Federacije u Sarajevu.

"Pozivamo bosanskohercegovačke vlasti da odustanu od nakana o isporuci streljiva Ukrajini, jer se takvi planovi protive međunarodnim normama", kazao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič u priopćenju ruskog veleposlanstva u BiH.

Ta je izjava uslijedila nakon što se pojavila informacija kako bosanskohercegovačka tvrtka UNIS traži suglasnost vlasti BiH za izvoz streljiva u Ukrajinu u vrijednosti od oko pet milijuna eura.

Direktor UNIS-a Suvad Osmanagić potvrdio je lokalnim medijima kako je Ministarstvu vanjske trgovine BiH još krajem rujna 2014. podnesen zahtjev za izdavanje dozvole za izvoz streljiva u Ukrajinu.

Potužio se kako na zahtjev nikada nisu dobili odgovor zbog čega su tijekom siječnja ministru vanjske trgovine Borisu Tučiću zaprijetili podnošenjem kaznene prijave jer su svi zakonski rokovi za izdavanje dozvole probijeni.

Tučić je pak prošlog tjedna podnio ostavku na ministarsku dužnost pravdajući to navodnim pritiskom kojemu je bio izložen kako bi izdao dozvolu za prodaju streljiva vlastima Ukrajine.

Kazao je kako se s tim ne slaže, a u tome ga je odmah podupro i njegov otvoreno proruski orijentiran stranački šef Milorad Dodik, čelnik Republike Srpske, koji je izjavio kako BiH ne bi smjela izvoziti oružje i streljivo u krizna područja.

Dužnost ministra nakon toga je preduzela Tučićeva dosadašnja zamjenica Ermina Salkić-Dizdarević, koja je potom ustvrdila kako je Tučić skrivao zahtjev što ga je uputio UNIS te je najavila brzu provjeru cijelog predmeta kao i brzo donošenje konačne odluke.

U UNIS-u se izričito pozivaju na pozitivno mišljenje što su ga dobili od Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je, uz Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA), ovlašteno davati mišljenje o izvozu oružja i druge vojne opreme inozemnim kupcima.

Pozitivno mišljenje temelji se na činjenici da Ukrajina nije na popisu država kojima je zabranjeno izvoziti oružje i streljivo, no u Moskvi o tome imaju drugačije stajalište.

"Sa zabrinutošću smo obratili pozornost na informaciju o mogućim isporukama streljiva iz BiH u Ukrajinu. Takve namjere ne izazivaju ništa osim osuda i dvojbi, uzimajući u obzir činjenicu da se ove isporuke planiraju iz zemlje koja je sama pretrpjela užase bratoubilačkog rata 1992-1995. godine", izjavio je glasnogovornik Lukaševič.

U sjedištu ruske diplomacije ocjenjuju kako bi streljivo iz BiH Ukrajina koristila "za nastavak ubojstva civila" te dodaju kako bi to posebice bilo nedopustivo pri sadašnjoj eskalaciji sukoba na istoku te zemlje, navodi se u priopćenju ruskog veleposlanstva.

Vojna industrija u BiH jedna je od rijetkih profitabilnih gospodarskih djelatnosti, a direktor UNIS-a Osmanagić smatra kako bi otkazivanje aranžmana s Ukrajinom po nju imalo nesagledive posljedice.

"Neizravna se šteta može mjeriti u stotinama milijuna konvertibilnih maraka", kazao je Osmanagić konstatirajući kako će tvrtke iz BiH dospjeti na popise nepouzdanih partnera, zbog čega bi u pitanje moglo doći između pet i deset tisuća radnih mjesta u pogonima vojne industrije u toj zemlji. (Hina)