Radnici Mercatora: "Moramo da potpišemo izjave da odgovaramo za manjak"
Foto: Tuzlanski.ba

Na redakcijsku e-mail adresu [email protected] stigao nam je mail u kome se navodi kako su radnici Mercatora izloženi mobingu. Poruku i fotografiju bez ikakvih korekcija prenosimo u cijelosti:

mercator centar

"U prilogu e-maila Vam šaljemo skeniranu izjavu koju su PRIMORANI potpisati svi uposlenici Mercatora u poslovnim jedinicama u kojima je ustanovljen inventurni manjak. Iako je na izjavama navedeno da se potpisuju bez ikakve prisile, prijetnje i prinude to nije tako. Radnicima koji ne žele da potpišu izjavu prijeti se otkazom i drugim sankcijama.

Mercator se u izjavi poziva na solidarnost i kolektivnu odgovornost, a da pri tome ne čini ništa kako bi se radnici zaštitili jer su svakodnevno izloženi napadima, krađama i pljačkama. Osiguranje u poslovnim jedinicama ne postoji, a video-nadzor je nefunkcionalan. Radnici osim toga što pri obavljaju svojih radnih dužnosti strahuju za svoje živote, sada će strahovati i za svoju egzistenciju jer nakon prislinog odbijanja sredstava od plate pitanje je kako će se dočekati sljedeća plata koja je svakako na rubu zakonski propisanog minimalca. Odbici su enormno visoki i obuhvataju vremenski period od 23 do 27 mjeseci, a suma novca iznosi od 700 do 1300 KM u zavisnosti od inventurnog manjka i broja radnika u jednoj poslovnoj jedinici.

Sramotno je da se ovako ugnjetavaju radnici, prije svega jer je Mercator strana kompanija koja se u našoj državi ponaša bahato i feudalistički kršeći pravne propise i sva prava radnika." navodi se u e-mail poruci. (Tuzlanski.ba)

scan izjava mercator