Radnici iz BiH u Kataru mjesecima bez plata, žive od pomoći lokalnog stanovništva
Foto: Tuzlanski.ba

Niko pouzdano ne zna šta se dešava sa 28 radnika iz okolice Gračanice, iz Lukavice, Brijesnice, Vranovića i drugih naselja, te kakva je njihova sudbina, kako, na koji način i kada će se uopće vratiti svojim kućama.

Njihove porodice su zabrinute i ostale su bez osnovnih sredstava za život jer, kako kažu, oni tri mjeseca od gračaničkog poduzetnika Sejada Sulejmanovića, posredstvom kojeg su i otišli na posao u Katar, nisu dobili plaću.

[caption id="attachment_116864" align="alignleft" width="246"]katar-posao Nukanović: Ostali bez marke[/caption]

Odbacuje optužbe

- Suprugu Nedimu (43) i sinu Miralemu (22) rečeno je, kada su zajedno s ostalih 30 radnika dogovarali uvjete za rad i plaću u Kataru, da će novac dobivati redovno. Takav su ugovor potpisali, a da ga nisu čestito ni pogledali. Tri mjeseca plaće su zaista dobivali, a onda je naredna tri mjeseca sve stalo.

Suprug i sin su za Novu godinu, kada se navršilo ugovorenih šest mjeseci, trebali doći kući. Ali, oni su i dalje tamo, ne rade, žive od milostinje domaćeg stanovništva i nemaju se čime vratiti - kaže Senada Nukanović iz Lukavice, koja je zajedno sa snahom ostala bez marke u kući.

Bh. radnici u Kataru su i štrajkovali, a Sulejmanovića su zbog kašnjenja plaće prijavili u Ambasadu BiH u Kataru. Međutim, on odbacuje njihove optužbe i tvrdi suprotno.

Manja kašnjenja

- Treba doći pa pitati ostale moje radnike koji rade, a ne štrajkuju, kako im je. Ja sam sve radnike prije polaska u Katar upoznao s uvjetima boravka i rada, rekao sam da može doći do manjih kašnjenja u isplatama, ali će novac dobiti kada se posao završi.

Ali, mi nismo završili ni dvije trećine posla, treba uraditi i neke popravke pa ćemo tek onda dobiti potpisanu fakturu i naplatiti posao. Sa tih 28 radnika komunikacije nije bilo, oni hoće samo da štrajkuju - izjavio je za "Dnevni avaz" Sejad Sulejmanović.

Upozorenje građanima

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH ponovo su upozorili građane BiH da budu oprezni prilikom odlaska u Katar.

- Nakon što smo od Ministarstva vanjskih poslova BiH ponovo dobili informaciju o problemima državljana BiH zaposlenih u kompanijama u Kataru, još jednom skrećemo pažnju našim građanima da budu oprezni jer sporazum između Vijeća ministara BiH i vlade Katara o reguliranju zapošljavanja državljana BiH još nije ratificiran pa se, samim tim, još ne primjenjuje - navodi se u saopćenju. Agencije.