Radnice Fortune traže smjenu stečajnog upravnika: Stečajna mafija nas uništava
Foto: Tuzlanski.ba

Radnice Fabrike obuće Fortuna ni dvije godine nakon pokretanja stečajnog postupka nisu uspjele naplatiti svoja potraživanja koja iznose nešto više od dva miliona KM. Odbor povjerilaca još uvijek nije formiran, a većinu bi trebali sačinjavati upravo radnici koji traže smjenu stečajnog upravnika Muhameda Krajinovića.

Tri sjednice Skupštine povjerilaca dosad su propale, a okupljene radnice na današnjoj konferenciji za medije za trenutno stanje okrivljuju stečajnog sudiju Općinskog suda u Tuzli.

Bivša radnica Fortune Rabija Hodžić kaže da radnici već gube strpljenje.

"Sutkinja nam je odbila verifikovati potraživanja po novom zakonu, a na zadnjoj sjednici sutkinja i stečajni upravnik su vidjeli da ima dovoljno ruku da bismo odabrali odbor povjerilaca, pa je po nalogu stečajnog upravnika prekinuta. Opet ćemo se organizovati i doći na Skupštinu povjerilaca ma gdje god ona bila održana. Stečajna mafija nas uništava", rekla je Hodžić

Emina Pjanić navodi da su radnici ostavili svoje živote i zdravlje u Fortuni, a danas su bačeni na dno.

"Na prošloj sjednici Skupštine povjerilaca pozivana je policija na radnike, a to je neoprostivo. Preko ovog poniženja nećemo preći. Drugi put ćemo ako treba i silu upotrijebiti. Ako treba ginuti u sali i ginut ćemo, ali sjednica Skupštine, vjerujte da neće biti odgođena", rekla je Pjanić.

Fortuna je pod hipotekom Porezne uprave FBiH, a imovina je procijenjena na oko 28 miliona KM. Radnici su ranije potraživali skoro 19 miliona KM, međutim, odlukom Općinskog suda u Tuzli, taj iznos je na kraju zaokružen na nešto više od dva miliona maraka. (Tuzlanski.ba)