Foto: Tuzlanski.ba

Radovi na sanaciji dionice ceste iz pravca Lukavca ka Šićkom Brodu traju već nekoliko vrijeme, a prvi rezultati su već vidljivi.

Riječ je o dionici koja pripada magistralnom putu Tuzla - Doboj, koji je jedan od najfrekventnijih u našoj zemlji, a njegova dotrajalost negativno se odražavala na sigurnost učesnika u saobraćaju. Vidljiva oštećenja na cesti usporavale su vožnju zbog čega su se vozači nerijetko žalili na ovaj put. Stoga ne čudi da prvi rezultati sanacije nailaze na odobravanje i oduševljenje vozača.

''Bilo je i vrijeme da se nešto uradi. Svakog dana ovom cestom se vozim na posao, to je bilo katastrofa...'', kazao je za Tuzlanski.ba jedan od vozača u prolazu.

Ova dugo očekivana sanacija puta je od iznimnog značaja i za privredu Tuzlanskog kantona, posebno ako uzmemo u obzir veliki izvoz iz industrijske zone Grada Lukavca iz tri firme sa ovog područja čija teretna vozila svakodnevno saobraćaju ovim dijelom.

Na nedavno održanom sastanku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je izražena intencija da petlja Šićki Brod postane interregionalno čvorište, odnosno spoj brze ceste Doboj-Gračanica-Lukavac-Šićki Brod-Kalesija-Zvornik. Tako je sporazum o saradnji za realizaciju projekta izgradnje dionice autoceste Tuzla – Doboj između nekoliko lokalnih samouprava zvanično potpisan.

Kako je navedeno, realizacijom projekta brze ceste od Doboja do Tuzle ostvarit će se povezivanje cestovnom komunikacijom adekvatnog nivoa usluge brze ceste regija srednje i zapadne Bosne sa regijom sjeveroistočne Bosne i Hercegovine koje sadrže najznačajniju koncentraciju ekonomskih i ljudskih resursa u zemlji. (Tuzlanski.ba)