Promovisana knjiga "Džemal Bijedić - Politička biografija"
Foto: Tuzlanski.ba

Trećeg dana 4. međunarodnog tuzlanskog sajma knjige predstavljena je, među ostalim, i knjiga "Džemal Bijedić - Politička biografija", autora Husnije Kamberovića, koju je izdao Muzej Hercegovine iz Mostara.

Promocija-Dzemal-BijedicNa izuzetno posjećenoj promociji, autor knjige je istakao kako se kroz život Džemala Bijedića, zapravo, može posmatrati bosanski hod u 20. stoljeću. U knjizi se, između ostalog, govori i o njegovom značaju i uticaju u međunarodnim odnosima.

- Prilikom istraživanja, u svemu što sam otvorio iz perioda druge polovine 20. stoljeća pojavljivalo se njegovo ime. Podatak da se za života uspio sastati sa Mao Ce-tungom, a da to nije pošlo od ruke Josipu Brozu Titu, dovoljno govori o kakvom je političaru riječ - istaknuo je Kamberović.

Muzej Hercegovine osnovan je 1950. godine, s ciljem da pronalazi, prikuplja, čuva i javnosti prezentira bogatu kulturno-historijsku baštinu Mostara i Hercegovine. S pravom, onda, Asim Krhan, direktor Muzeja izražava zadovoljstvo zbog dugo priželjkivanog projekta, posvećenog rođenom Mostarcu, Džemalu Bijediću.

-Sretni smo što smo upotpunili svoju zbirku i sjećanje koje čuvamo na Džemala Bijedića. Knjiga, pak, ostavlja prostor i za dalja istraživanja - kazao je Krhan.

Da je riječ o historijografski značajnom djelu smatra i direktor Arhiva TK, Izet Šabotić.

- Ovo štivo od velikog je značaja za užu naučnu oblast, ali istovremeno lagano za čitanje i za one, koji pripadaju drugim naučnim sferama - rekao je on.

Međutim, i nakon nešto više od tri decenije pogibija Džemala Bijedića i dalje nosi oznaku „državne tajne". Tokom istraživanja autor je dosije o pogibiji, koji se danas nalazi u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, dobio tek na uvid, što ga je onemogućilo da u ovoj knjizi posveti više pažnje misteriznoj avionskoj nesreći, u kojoj je Dženal Bijedić izgubio život.

Promotori knjige "Džemal Bijedić - Politička biografija" slažu da je nakon izlaska ove knjige ostavljen prostor i mogućnost za buduća, dodatna, istraživanja o Bijedićevoj, doista fascinantnoj, političkoj karijeri. (Promus media)