Foto: Tuzlanski.ba

Prolazak kroz težak život ispunjen bolom, patnjom i preživljavanjem, često nas oblikuje na načine koje ne možemo odmah razumjeti.

Takva je priča Mirze Bašića, koji je kao petnaestogodišnji dječak preživio genocid u Srebrenici  1995 godine. Ali, umjesto da bude poražen traumama prošlosti, Mirza je našao snagu i odlučnost da svoju bol pretoči u riječi, a svoja sjećanja u knjigu.

Mirza će biti domaćin promocije svoje knjige "Spavaj obuven,sine" koja će se održati 1. jula, s početkom u 19 sati u Plavoj Sali Doma kulture u Srebreniku.

U svojoj knjizi  autor prenosi duboko emotivnu i potresnu priču o preživljavanju, bolu i nadi.

Nakon rata, Mirza je završio gimnaziju i studij historije na Filozofskom fakultetu u Tuzli, posvetivši svoj život čuvanju sjećanja na Srebrenicu.

"Još za vrijeme mog kretanja od Srebrenice do Tuzle odlučio sam u jednom trenutku da bi volio da svijet sazna za ono što se dešavalo meni i drugim ljudima. Tada još ne znajući da ću preživjeti, ali imao sam velika nadu i želju da preživim da bih omogućio svima da to vide i čuju", kaže Mirza za Tuzlanski.ba.

Svi gubici i traume koje je preživio Mirza ali i ostali ljudi koji su bili žrtve genocida ne mogu se opisati bilo kakvim riječima. Mrtvima ali i preživjelima odavati počast svakog dana bilo bi malo, s toga je Podrinjac došao na ideju da vječno zaživi sve trenutke koji su obilježili dio života koji bi svima trebao biti bezbrižan, a to je djetinjstvo.

"Odlagao sam pisanje knjige sve do trenutka dok nisam sazrio kao čovjek. Svakodnevnica i život nas preživjelih se sastoji iz sjećanja, mi svaki dan živimo tu prošlost. Drago mi je da mogu ostaviti svjedočanstvo za generacije koje dolaze i doprinijeti kulturi sjećanja", zaključuje on.

Kroz promociju knjige "Spavaj obuven, sine", ne samo da se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici, već se i podsjeća na važnost očuvanja sjećanja i svjedočanstava.  Ova promocija predstavlja priliku za zajednicu da se okupi, da se prisjeti prošlosti, ali i da zajedno korača ka budućnosti u kojoj se takve tragedije nikada ne ponove.