Prijedlog Fatmira Alispahića da posljednje počivalište kompozitora Asima Horozića bude na Slanoj Banji
Foto: Tuzlanski.ba

Jutros je u 65. godini života preminuo istaknuti bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić.

Rođen je u Tuzli 1958. godine i bio je jedna od najznačajnijih muzičkih ličnosti u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj muzici.

Komponovao je opere Hasanaginica, Aska i Vuk i Zmaj od Bosne, a njegova djela izvođena su širom svijeta. Asim Horozić je komponovao i koncertni stav za klarinet i orkestar “Kapija“, posvećen stradanju tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine, te mnoga druga djela za solističke instrumente, orkestar, kamerne sastave.

Fatmir Alispahić uputio je otvoreni prijedlog gradonačelniku Tuzle dr. Zijadu Lugaviću da posljednje počivalište kompozitora Asima Horozića (1958 - 2023) bude na mezarju/groblju na Slanoj banji, jer je njegova kompozicija "Kapija" širom Evrope pronosila istinu o stradanju tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine.

Asim Horozić diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a po završetku studija vratio se u Tuzlu. Karijera Asima Horozića ispunjena je mnogim uspjesima i dobitnik je brojnih priznanja, od kojih se posebno izdvaja čuvena ”Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva” za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti, koja mu je dodijeljena 2021. godine.

Asim Horozić je ostavio ogroman umjetnički opus generacijama koje dolaze i ostavio neizbrisiv trag u istoriji umjetničke muzike Bosne i Hercegovine.