Foto: Tuzlanski.ba

Više od dvije stotine posjetitelja je uživalo u sinoćnjem koncertu klasične muzike na otvorenom u izvedbi Tuzlanskog kamernog orkestra na platou „Vidikovac" na Slanoj Banji.

kamerni-tz1

Otvoren u sumrak, koncert je započeo izvedbom djela „Mala noćna muzika" koju je napisao W.A. Mozart čime je prisutne orkestar uveo u muzički klasicizam i duh tog vremena. Prvi put u Tuzli je izvedeno i djelo „Svita Sv. Pavla" koju je napisao engleski kompozitor Gustav Holst čime je orkestar pokazao sposobnost visokog muzičkog zahtjeva u izvedbi kompleksne ritmičke obrade engleskog folklora.

kamerni-tz3

Program se završavao djelom „Rumunske narodne igre" mađarskog kompozitora Bele Bartoka nastavljajući sa modernijom obradom narodnog stvaralaštva kojom je Tuzlanski kamerni orkestar zaslužio veliki aplauz publike.

Za bis prisutni su bili počašćeni tangom „Miris žene" kompozitora Carlosa Gardela i tim plesom zaključili koncert.

kamerni-tz2

Tuzlanski kamerni orkestar se predstavio u sastavu od 15 muzičara, tuzlaka koji žive u rodnom gradu ali i tuzlaka koji žive van Tuzle i Bosne i Hercegovine, te prijatelja muzičara iz Sarajeva i Leskovca.

Kvalitetno muziciranje i predivan ambijent učinili su da sinoćnji koncert bude jedinstven kulturni događaj u našem gradu.

kamerni-tz4