Već nekoliko dana na području opštine Srebrenica proglašeno je vanredno stanje. 

Požar u Srebrenici 80 metara od kuća: Helikopteri ne mogu letjeti zbog loših vremenskih uslova
Foto: Facebook

Danas je održana sjednica Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica. Na sjednici se razgovaralo o problemu vodosnabdjevanja na području Srebrenice i požarima koji su zahvatili područje srebreničkih sela Luka i Krušev do.

''Na ovom području prostire se Nacionalni park „Drina“ koji danima gori. Požar više ne mogu da gase ni helikopteri zbog velikog dima i nepristupačnog terena. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne-spasilačke jedinice Srebrenica su na terenu danima i bore se sa vatrom'', saopšteno je.

Vezani članak Vatra se širi kod Srebrenice, nemoguće gasiti sa zemlje

Jedinica Civilne zaštite opštine Srebrenica je na terenu i prema njihovim informacijama stanje je izuzetno teško. Vatra je udaljena nekih 80 metara od kuća, a napore u gašenju ulažu vatrogasci i mještani.


Helikopter Oružanih snaga BiH jutros nije poletio, jer izvršenje zadaće ugrožavaju složeni meteoroloških uvjeti te čeka u pripravnosti.

U oba dana proteklog vikenda, helikopteri OSBiH ukupno su ostvarili gotovo 14 sati naleta nad požarištima.

Kod sela Luka letjeli su oko sedam sati i izabacili 14.000 litara vode, a u području Rudog nešto više od sedam sati te su izbacili više od 28.000 litara vode, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Svi se nadaju padavinama na ovom području koje bi pomoglo pri gašenju vatre koja gori već osam dana.