Potvrđena optužnica protiv Mirze Bajića: U JKP „Komunalac“ počinio šetetu od oko milion KM (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv Mirze Bajića (55) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je kao odgovorna osoba u JKP „Komunalac“ Tuzla počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, prilikom čega je ovoj firmi pričinjena materijalna šteta u iznosu  većem od jedan milion konvertibilnih maraka.

Postoji osnovana sumnja da  Bajić u periodu od 2003. do 2008. godine, dok je obavljao dužnost pomoćnika direktora za ekonomsko-finansijske poslove u ovoj firmi, nije odgovorno  obavljao  svoje službene dužnosti jer nije pratio i analizirao stanje duga većeg broja pravnih lica koji se konstantno povećavao prema Komunalcu,  niti je naložio sravnjenje duga i  potraživanja tih kupaca. Na taj način nije kontrolisao rad knjigovođe kupaca i dobavljača u Komunalcu, koji je u navedenom periodu zaključio više stotina višestranih kompenzacija po kojima su potraživanja Komunalca  neosnovano naplatile dvije firme s područja TK, iako prema njima Komunalac nije imao nikakve obaveze.

U optužnici je navedeno da su  dvije firme neosnovano naplatile potraživanja Komunalca u ukupnom iznosu od 1.039.000 KM,  i na taj način im je  pribavljena imovinska korist  a Komunalcu je pričinjena materijalna   šteta u ovom iznosu.

Jedna od firmi je tokom navedenog perioda naplatila potraživanja Komunalca u iznosu   od 727.000 KM, dok je druga naplatila  iznos od  oko 312.000 KM.

Knjigovođa u Komunalcu,  čiji je rad direktno nadzirao  optuženi,  je preminuo 2008. godine.

Tužilaštvo je donijelo naredbu da se neće provoditi istraga protiv direktora ove firme u periodu od 2003. do 2008. godine, jer je prema statutu Komunalca mogao prenijeti ovlaštenja za određene  poslove drugim zaposlenicima, što je konkretno i urađeno vezano za ekonomsko-finansijske poslove Komunalca.