Policija otvorila istragu nakon što je policajac u Jablanici uzeo 20 eura mita
Foto: Tuzlanski.ba

Odjel za profesionalne standarde - Unutrašanja kontrola Uprave policije MUP-a-HNŽ/K otvorila je unutrašnju istragu protiv policijskog službenika PS Jablanica koji je preuzeo 20 eura od turskih turista koje je zaustavio u Jablanici, potvrdili su za N1 iz MUP-a HNK-a.

Dodali su i da je u istragu uključen i Sektor kriminalističke policije.

Podsjetimo, dvojica motociklista iz Turske na jednoj od moto tura posjetili su i Bosnu i Hercegovinu gdje su kako navode po prvi puta u svojoj dugogodišnjoj moto karijeri podmitili policijskog službenika kako bi izbjegli visoku novčanu kaznu (300 KM).

Naime, oni su počinili više saobraćajnih prekršaja na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (preticanje kolone vozila na mjestu gdje je pješački prijelaz i preticanje vozila preko pune linije) na njihovu nesreću svemu je svjedočio saobraćajni policijski službenik MUP-a HNK koji ih je zaustavio.

U video zapisu objavljenom na YouTube čuje se kako im policijski službenik kako nezvanično sanajemo inicijala S.Z. uredno nabraja sve počinjene prekršaje i saopštava im kolika im novčana kazna slijedi propisana Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, piše Tuzlanski.ba.

Međutim, policijski službenik im govori kako im neće pisati dvije kazne već da odu da najbliže poslovnice banke ili pošte i plate samo jednu.

Bajkeri u tom trenutku nude nagodbu u visini od 20 eura policijskom službeniku da im ne piše kazne uz obećanje da će u nastavku vožnje biti oprezniji i poštovati saobraćajne propise.

Policajac uzima mito odnosno novčanicu u iznosu od 20 eura što se jasno vidi na snimku i govori im ‘langsam’, polako.

Autori video zapisa navode kako im je ovo bio prvi put da podmite policajaca. Iako su sakrili identitet policijskog službenika u video zapisu u jednom trenutku dok ih tek zaustavlja može se jasno vidjeti njegovo lice.