Svoj obrazovni put student iz Palestine imati će priliku nastaviti na Univerzitetu u Tuzli.

Pokriveni troškovi studija: Ove godine Medicinski fakultet u Tuzli pohađat će student iz Palestine
Foto: Ilustracija | Zastava Palestine

Palestinac će u akademskoj 2024/25. godini obrazovanje pohađati na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, te je oslobođen troškova školarine i participacije.

"Studentu će biti osim troškova školarine biti omogućen smještaj i ishrana u Studentskom centru u Tuzli", saopšteno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

S obzirom na izuzetno tešku situaciju u Palestini, ovo je način da se bar jednom njihovom državljaninu pruži prilika u obrazovanju. Ova odluka donijet će značajan preokret u njegovoj obrazovnoj karijeri i simbolizuje njegov trud i znanje. Studij u Tuzli omogućit će mu priliku za sticanje novih znanja, medicinskih vještina i novih iskustava. 

Osim ove Vlada TK je donijela odluku da će iznos od 249 KM po jednom studentu mjesečno biti omogućen za subvencioniranje troškova ishrane i smještaja studentima sa područja TK koji tokom akademske godine borave u Studentskom centru u Sarajevu, Studentskom centru Univerziteta u Mostaru, Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru, Studentskom centru Univerziteta u Zenici i Studentskom centru Islamske zajednice u Sarajevu.

Subvencioniranje navedenih troškova vrši se za period od 15. septembra ove godine do 15. jula 2025. godine. Prema raspoloživim podacima iz akademske 2023/24. godine.

U studentskim centrima u FBiH bilo je smješteno 102 studenta sa područja Tuzlanskog kantona, te je, na bazi tog broja za ove namjene u Budžetu Tuzlanskog kantona osigurano ukupno 270 hiljada KM.