Foto: Tuzlanski.ba

Novi ministar unutrašnjih poslova FBiH, nakon što je SDP odustao od kandidature Vojina Mijatovića, trebao bi biti Almin Hopovac nekadašnji ministar obrazovanja USK.

Hopovac je ranije dovođen u vezu sa nezakonitim djelom kada je, kao ministar obrazovanja USK, na dužnost vratio Damira Redžića koji je imao mjeru zabrane imenovanja na rukovodeće dužnosti, nakon što je uhapšen i osuđen u aferi Vozač 2. Iz Tužilaštva USK potvrđeno da je optužnica u ovom predmetu podignuta ali da je Sud još nije potvrdio, piše N1.

Vezano | SDP ima novi prijedlog: Vojin Mijatović neće biti ministar policije u FBiH

U februraru 2022. godine su zbog istrage o zloupotrebi položaja Pripadnici SIPA-e pretresli prostorije ministarstva i izuzeli određenu dokumentaciju. Između ostalog  Hopovca su sumnjičili da je Damira Redžića, državnog službenika koji je trebao biti suspendovan, ovlastio da u njegovo ime potpisuje dokumente.

Kako je tada saopćeno, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu  realizovali su aktivnosti po naredbi Općinskog suda u Bihaću i nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Bihać te privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko sanskog kantona.

Navedene aktivnosti provođene su zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

“Tužilaštvo USK 28.3.2023. podiglo je optužnicu protiv SDP-ovog kandidata za ministra u Vladi FBiH.” potvrđeno je iz Tužilaštva USK.

“Bitno je naglasiti da optužnicu Sud nije potvrdio”, dodali su iz Tužilaštva.