Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo izjavio je danas kako je ponovni izbor Ursule von der Leyen za predsjednicu Evropske komisije potvrda nastavka predanosti Evropske komisije prema evropskim integracijama BiH.

Plakalo: Izbor Von der Leyen šansa za maksimalan napredak BiH ka EU
Foto: Fena | Plakalo podrška Von der Leyen

To je šansa koju je Zapadni Balkan općenito dobio i ne smije je propustiti.

"Predsjednica Von der Leyen je nesumnjivo već nekoliko puta u proteklom mandatu pokazala i dokazala da je iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine, te sa tog aspekta BiH kao i njeni narodi i građani mogu biti zadovoljni ponovnim izborom Ursule von der Leyen za predsjednicu Evropske komisije", kazao je on.

Plakalo je podsjetio da je najveći napredak Bosna i Hercegovina ostvarila upravo u ovih proteklih pet godina zahvaljujući naporima koje je predsjednica Von der Leyen zajedno sa svim ostalim članovima Evropske komisije činila da Bosna i Hercegovina postane kandidat za članstvo ali i dobije pregovarački status.

"U današnjem obraćanju Evropskom parlamentu, predsjednica Von der Leyen ponovno je naglasila važnost integracije zemalja Zapadnog Balkana unutar EU kroz razne pristupe komisije u narednih pet godina, ali istakla i važnost pojedinačnog napretka svake od zemalja Zapadnog Balkana" naveo je Plakalo.

Ipak, smatra kako ne treba očekivati da će se u budućnosti odluke po pitanju Bosne i Hercegovine donositi kako su se prethodno donosile više radi napora EU nego radi napora instuticija u BiH.

"Već sada postoji problem sa finalnim dokumentom reformskog programa BiH iz plana rasta EU namijenjenog za BiH, i evidentno da je BiH propustila sredstva u iznosu od 70 miliona eura radi nepostojanja konsenzusa da se mjere koje je Evropska komisija postavila kao uslov uvrste u dokument. Sama činjenica da pored nacrta koji je poslan u Brisel, ipak nije došlo do finalnog i usaglašenog dokumenta koji Brisel očekuje je svakako porazna kada je put BiH prema EU u pitanje i sredstva koja su prijeko potrebna BiH ", rekao je Plakalo.

Po njegovim riječima, važno je naglasiti i razloge, a to je da su da pored budžeta institucija BiH koji čeka usvajanje na Domu naroda, ostale važne tri mjere kao uslov za operacionalizaciju sredstava. To su prije svega uspostavljenje jedinstvenog broja za hitne slučajeve u cijeloj državi, ukidanje entitetskog veta o dodjeli pomoći iz državnih sredstava, te popunjavanju neupražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH i poštivanje odluka ovog suda. 

"Upravo radi neodgovornosti prema građanima BiH, trenutnih 70 miliona eura biti će dodijeljeni ostalim državama Zapadnog Balkana koje su poslale svoje reformske programe kada je u pitanju plan rasta. To dovoljno govori da i bez obzira na to što je predsjednica Evropske komisije Von der Leyen ponovno izabrana na čelo EK, institucije BiH i politički predstavnici u BiH mnogo će više biti odgovorni za zastoj BiH ka EU nego cjelokupna evropska administracija.

Konačno je vrijeme da svi unutar BiH počnu raditi u interesu građana i naroda ove zemlje, te umjesto da se iskoristi najpozitivniji odnos predsjednice EK prema BiH, unutar BiH radi uskih paritokratskih i političkih interesa, prije svega stranaka iz entiteta RS, sami sebi blokiramo razvoje infrastrukture i napredak u svih drugim oblastima", kazao je generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.