Pišonja i Žuga uskoro na filmskom platnu
Foto: Tuzlanski.ba

Početkom naredne sedmice u Sarajevu biće snimljene prve scena dugometražnog igranog filma "Balada o Pišonji i Žugi".

Reditelj filma je Jasmin Duraković, dok je Sejo Sekson koreditelj, ali i, zajedno sa beogradskim piscem i dramaturgom Vladimirom Đorđevićem, scenarista filma. Film je baziran na na kultnoj pjesmi, ali i drugim pjesmama Zabranjenog pušenja iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, pa je zbog toga projekat i svojevrsna posveta gradu Sarajevu iz tog vremena, kako kažu iz produkcije.

Premijera 2016 - U filmu će se pojaviti Ivan Đurđević (Pišonja), Dino Sarija (Žuga), Jelena Gavrilović (Amila), Emir Hadžhafizbegović (Murga Drot), Haris Burina (Lepi) i mnogi drugi poznati glumci iz BiH i cijele regije. Direktor fotografije u filmu je Šahin Šišić, scenograf Osman Arslanagić, kostimograf Adisa Vatreš, za šminku je zadužena Vesna Trogrančić, dok je Bojan Hadžihalilović uradio prve vizuale za film. Logično, u filmu će biti korištene muzičke teme iz pjesama po kojima je pravljen scenarij, ali i pjesme grupe Letu štuke, dok će Dado Džihan raditi neke od novih muzičkih tema filma.

Produkciju ovoga filma vodi DEPO (Sarajevo) zajedno sa producentskom kućom Fokus (Hrvatska), a producenti filma su Jasmin Duraković, Sejo Sekson i Davor Pušić. Izvršni direktori filma su Angelina Albijanić-Duraković i Amira Kudumović. U toku su pregovori sa više koproducentskih kuća iz regiona (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Kosovo) koje su pokazale veliki interes za realizaciju ovoga filma, čija se premijera očekuje tokom naredne godine.

Snimci samo za trailer - Scene koje će biti snimljene naredne sedmice neće označiti i zvanični početak produkcije. Naime, one će poslužiti da se posloži teaser trailer, a koji će onda imati reklamnu ulogu u fundraising kampanji putem koje će se pokušati prikupiti sredstva za produkciju. Ovo nije novost u svijetu filma, ali jeste kod domaćeg filma, te će ovaj modalitet prikupljanja sredstava vjerovatno biti dobar pokazatelje kako svjetski trendovi funkcionišu u našim uslovima. Mimo ovih potencijalnih donacija, film je uspio privući i prva dva sponzora - Sarajevsko pivo i Ekoline Kovan, a projekt je podržan i od strane Fondacije za kinematografiju FBiH. (Oslobodjenje)