Ovo su 10 najčešćih muških i ženskih davanih imena u Federaciji BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Odabir imena za dijete jedan je od najvažnijih i najemotivnijih trenutaka u životu roditelja. Ime nije samo oznaka, već nosi sa sobom identitet, naslijeđe i očekivanja.

U procesu odabira imena, roditelji se suočavaju s brojnim izazovima i pritiscima - od kulturnih i porodičnih tradicija do modernih trendova i osobnih preferencija. Ovaj izazov ne uključuje samo emotivne aspekte, već i praktične - kako će ime zvučati u različitim kontekstima, hoće li dijete biti zadirkivano zbog svog imena, te kako će se ime uklopiti u društvene norme.

Na kraju, roditelji moraju donijeti odluku koja će trajati cijeli život, što ovaj zadatak čini jednim od izazovnijih u njihovoj roditeljskoj ulozi.

Moderni roditelji, suočeni s mnoštvom informacija i globalnim utjecajima, često su razapeti između želje da odaberu originalno ime koje će odražavati individualnost njihovog djeteta i pritiska da udovolje očekivanjima šire porodice i zajednice. Osim toga, tu su i praktični izazovi, poput izbjegavanja imena koja su previše uobičajena ili, s druge strane, onih koja bi mogla izazvati neprijatnosti u djetetovom svakodnevnom životu.

Davana imena se značajno mijenjaju kroz vrijeme, a Tuzlanski.ba je iz Federalnog Zavoda za statistiku dobio podatke o najčešće davanim muškim i ženskim imenima za 2023.godinu.

Najčešće muška davana imena su: Hamza, Davud, Ali, Ahmed, Amar, Adin, Imran, Omar, Daris i Harun. 

273 dječaka u prošloj godini dobila su ime Hamza, njih 269 ime Davud, 253 Ali, 222 Ahmed i 207 Amar. Federacija BiH je u toj godini dobila i 185 dječaka po imenu Adin, 164 po imenu Imran, 156 Omara, 152 Darisa i 152 Haruna.

Kada je riječ o djevojčicama najpopularnije ime u 2023. godini bilo je Merjem. 302 djevojčice su dobile ovo ime.

Nakon toga slijede Sara (241), Asja (225), Amina (192), Hana (182), Esma (181), Iman (181), Ema (177), Amna (122) i Lejla (121).

Bez obzira na to da li se roditelji odluče za tradicionalno ime, moderno ime ili nešto potpuno jedinstveno, najvažnije je da ono odražava vrijednosti i ljubav koju žele prenijeti svom djetetu. (Tuzlanski.ba)