Osuđen za zločin na Kapiji: Narodne pare idu na odbranu zločinca Đukića?
Foto: Tuzlanski.ba

General VRS Novak Đukić osuđen je na 25 godina zatvora za zločin na tuzlanskoj Kapiji.

noavk-djukic

Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) bit će upućena inicijativa za odobrenje sredstava Vlade RS radi pokretanja obnove postupka generalu Novaku Đukiću i ostalim osuđenicima, dogovorili su danas članovi Odbora NSRS za predstavke, prijedloge i društveni nadzor i delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nada Vujnović rekla je novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka da je riječ o načinu iznalaženja sredstava za formiranje ekspertskog tima.

Ona je istakla da bi taj tim trebalo da prouči slučaj generala Đukića, ali i ostalih, kako je rekla, "nepravedno osuđenih lica pred Sudom Bosne I Hercegovine (BiH) za zločine koje nisu počinili".

"Ovakvu inicijativu smo zatražili da NSRS i ostale institucije RS počnu da vode računa o tome šta se radi sa našim generalima koji leže u tamnicama širom BiH, te kako se presuđuje u Sudu BiH", kazala je Vujnović.

Predsjednik banjalučke Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Stanislav Brkić rekao je da su prijatelji generala Đukića već formirali fond kako bi se pomoglo formiranje ekspertskog pravnog tima koji bi proučio Đukićev slučaj i sagledao osnove za obnovu postupka.

On je kazao "da je Vojska RS jedina imala školovane oficire i generale koji sigurno nisu činili zločine i koji nisu radili ništa što je u suprotno odredbama međunarodnih konvencija".

Predsjednik skupštinskog Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Radomir Pašić rekao je da "smatra da postoje šanse da ovakva inicijativa bude na dnevnom redu NS RS u formi informacije i da se o njoj izjasni NS RS određenim zaključcima".

"Da li će to doći na dnevni red, to zavisi od procedura koje određuju kako određena tačka dolazi na dnevni red skupštinskog zasjedanja", istakao je Pašić, dodajući da će o ovoj temi razgovarati sa predsjednikom NSRS Igorom Radojičićem.

On je rekao da današnja tema razgovora ne zadire samo u ingerencije RS, već i u ingerencije BiH.

General VRS Novak Đukić osuđen je na 25 godina zatvora za zločin na tuzlanskoj Kapiji. (ONASA)