Naselje Piskavica u Tuzli dobilo je novi infrastrukturni projekat izgradnje vodovodne mreže, čime je osigurano kontinuirano snabdijevanje vodom za lokalno stanovništvo.

Osnovni uslovi za život: Naselje Piskavica povezano na vodovodnu mrežu
Foto: Grad Tuzla | Izgradnja vodovodne mreže

Izgrađeno je 2.100 metara nove mreže, a projekat vrijedan 200.000 KM finansiran je iz Budžeta Grada Tuzle.

Pored izgradnje vodovodne mreže u Piskavici, najavljen je i nastavak radova u naseljima Srednja, Gornja i Donja Grabovica, kao i na dionici od Simin Hana prema Gornjoj Tuzli. Planirana je i gradnja mreže prema visinskim zonama, uključujući Obodnicu, Breške i Dokanj.

O važnosti završetka projekta u Piskavici govori i činjenica da su postavljena dva punktna postrojenja za pojačavanje pritiska, čime su obezbijeđeni optimalni uslovi za snabdijevanje vodom. Kako bi se nastavilo s rješavanjem problema vodosnabdijevanja u višim dijelovima grada, potrebno je oko 15 miliona KM, a jedan od najvećih izazova je obezbijediti potrebna sredstva.

„Potrebno je oko 15 miliona KM za rješavanje problema vodosnabdijevanja u visinskim zonama, uključujući Breške, Obodnicu, Avdibašiće, Dragunju, Dokanj i Crno Blato. Glavni projekat će uskoro biti završen, a od nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona dobili smo simboličnih 350.000 KM za početak radova prema Breškama. Nažalost, tražili smo 2,8 miliona KM, ali naše potrebe nisu prepoznate u punom kapacitetu'', kazao je gradonačelnik Zijad Lugavić.

On je istakao da će Grad Tuzla nastaviti tražiti dodatna sredstva od viših nivoa vlasti kako bi se što prije riješili problemi vodosnabdijevanja u svim dijelovima grada.

Uprkos izazovima, lokalne vlasti ostaju posvećene unapređenju komunalne infrastrukture, s ciljem poboljšanja kvaliteta života građana.