Općina Tuzla donijela odluku o mobilizaciji građana za pomoć ugroženim područjima
Foto: Tuzlanski.ba

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i članovi Štaba civilne zaštite Tuzla su održali hitnu sjednicu na kojoj su donijeli odluku o mobilizaciji stanovništva za pomoć najugroženijim područjima.

- Trenutno imamo više od 500 klizišta i nevjerovatna je kataklizma. Pojačavamo geološki tim Štaba civilne zaštite Tuzla, a koji ima svoju komandu, gdje su dva profesora geologije Izet Žigić i Miralem Mulać i treći je moj prvi saradnik Kemal Kurević. Prihvatili smo prijedlog ovog tima i donijeli odluku da se Tuzla podijeli na 12 najugroženijih područja - izjavio je Imamović.

Kazao je da će u svakom od tih područja rukovoditi po jedan geolog sa građevinskim inžinjerima i tehničara, a uz pomoć povjerenika, odnosno predstavnika savjeta mjesnih zajednica, gdje su obezbjedili i logistiku.

- Kurević obezbjeđuje mašine i mehanizaciju koja nam je potrebna u ovoj borbi protiv kataklizme. Neophodna nam je i pješadija, te smo donijili odluku da uputimo javni poziv kojim tražimo dobrovoljce za naše radne brigade - istaknuo je Imamović

On je naglasio da će dobrovoljci biti opremljeni prslucima, čizmama i alatom od Štaba civilne zaštite, te će biti raspoređivani na najugroženija područja u Tuzli.

- Moramo raditi brzo, klizišta se neće smiriti, bez obzira što je stala kiša, u velikoj smo opasnosti i zato imamo maksimalno mobiliziranje. Imamo borbu protiv klizišta koja ne možemo zaustaviti, ali možemo smanjiti štetu i staviti pod kontrolu na onaj način na koji nam geološka nauka i struka nalaže - podvukao je Imamović.

Također je kazao da jedan veliki trud Općina Tuzla usmjerava i ka susjedima koji su u velikoj opasnosti od prirodne nesreće.

- Javili smo se Brčkom, Bijeljini i Orašju kako bismo im pomogli. Pozvao sam ih, ako treba da dođu ovdje, ovaj grad će primiti ugrožene građane, jer nećemo dozvoliti da se ljudi tamo utope i da nastradaju naši susjedi - zaključio je Imamović.

Naveo je da su već uputili jedan tuzlanski tim u Doboj-Istok, a upravo je još jedna ekipa otišla prema Orašju, te je posebno naglasio da moraju pokazati solidarnost i pomoć svima kojima je ona neophodna, te je riječ o čistoj, iskrenoj i veoma snažnoj mobilizaciji. (Fena)

S obzirom na veliki broj dobrovoljnih javljanja građana za učešće u akcijama pomoći i spašavanja ugroženog stanovništva i njihovih objekata, a u cilju što boljeg i bezbjednijeg organizovanja, obavještavamo građane koji se žele dobrovoljno uključiti u akcije zaštite i spašavanja, da se mogu prijaviti na punkt Općinskog štaba civilne zaštite, koji se nalazi na lokaciji Vatrogasnog doma „Kreka“ (preko puta Bosanskog kulturnog centra). Prijaviti se mogu građani starosti između 20 i 50 godina, a prijave se vrše svakoga dana od 08-18 sati, lično ili na telefon 035/282-436, počev od nedjelje, 18.5. od 8.00 sati.

Evidencija dobrovoljaca će trajati kontinuirano, a njihov konkretan angažman vršit će se počev od ponedjeljka, 19.5.2014. godine.