Foto: Tuzlanski.ba

Zbog poplava i opasnosti od aktiviranja klizišta, jutros je održana sjednica Štaba Civilne zaštite Općine Gračanica na kojoj je oformljeno nekoliko komisija koje su već na terenu.

Nevrijeme praćeno kišom i grmljavinom jučer je zahvatilo ovu općinu, a posebno se izdvajaju mjesne zajednice Gornja Orahovica, Donja Orahovica i Donja Miričina.

U ovim područjim su zabilježene velike količine padavina koje su se sručile na okolna brda i napravile pometnju u spomenutim naseljima.

[caption id="attachment_74892" align="aligncenter" width="780"]gracanica-poplave-noc Gračanica sinoć[/caption]

Prema riječima zamjenika direktora Civilne zaštite Općine Gračanica, najteže je u samoj Gračanici gdje se izlila rijeka Sokoluša što se nije desilo ni u maju kada su zabilježene prve poplave.

[caption id="attachment_74887" align="aligncenter" width="700"]10567348_266958806828393_956526890_n Gračanica danas - rijeka Sokoluša[/caption]

Poplavljena je i industrijska zona, gdje je oko 30 poslovnih objekata po vodom. Voda ulazi i u stambene objekte, pa se ljudi snalaze na razne načine i preduzimaju potrebne mjere kako bi riješili ovaj problem.

Oko 250 hektara Sprečkog polja nalazi se pod vodom. Problem će se dodatno usložniti ukoliko dođe do aktiviranja klizišta, upozoravaju u Civilnoj zaštiti Općine Gračanica. (Tuzlanski.ba)