Kako bi BiH bila dio EU, zakon u nekoj mjeri mora biti usklađen sa zakonodavstvom EU, jer ukoliko nisu ispunjeni minimalni uslovi, kriteriji, ulazak je nemoguć.

Važnost uvođenja javnog registra stvarnih vlasnika kompanija i analizi politički izloženih osoba
Foto: Fena

Učesnici okruglog stola ''Usklađivanje sa evropskim standardima: Komparacija regulatornih pristupa BiH i Češke u borbi protiv pranja novca'', Transparency Internationala u BiH, ukazali su na važnost uvođenja javnog registra stvarnih vlasnika kompanija i analize politički izloženih osoba.

Predstavljene su komparativne analize zakona sa partnerima iz TI Češke, a cilj je da se identifikuju sličnosti i razlike u zakonskim okvirima obje države.

Cilj okruglog stola, kako je kazao menadžer TI u BiH Emsad Dizdarević, je pokrenuti dodatnu debatu oko Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, koji je usvojen ove godine.

''Dvije osnovne manjkavosti koje smo pronašli u našem zakonu, to je registar stvarnih vlasnika i odredbe koje se tiču politički eksponiranih osoba, a koje su postavljene vrlo široko, a i implementacija bi mogla biti vrlo šarolika'', kazao je Dizdarević.

Registar stvarnih vlasnika, pojasnio je, vrlo je nejasno definisan zakonom i  predstavlja jedan od ključnih preduslova za adekvatnu borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, ali i finansiranja teorizma.

Dizdarević je dodao da danas razgovaraju sa stručnjacima iz oblasti prava, finansija, ekonomije, predstavnicima relevantnih institucija, nevladinih organizacija, kako bi zajednički razmotrili aktuelna pitanja, da ''vidimo u kom pravcu u narednom periodu je potrebno da se razvija trenutna situacija i kako da unaprijedimo stanje''.

Predstavnik IT Češke Marek Chromy kaže da je u Češkoj registar stvarnih vlasnika kompanija uspostavljen pri Ministarstvu pravde i otvoren je za javnost.

To je, kako kaže, posebno važno kod kompanija koje imaju složenu vlasničku strukturu, gdje je kompanija vlasnik druge kompanije.

''Ovdje se traži geneza, ko je stvarni vlasnik kompanije. Biznis registri u Češkoj daju dobar uvid da se to može istražiti od strane civilnog društva, novinara. Tako se prevenira borba protiv pranja novca'', rekao je on.

Kako bi BiH bila dio EU, podsjeća Chromy, zakon u nekoj mjeri mora biti usklađen sa zakonodavstvom EU, jer ukoliko nisu ispunjeni minimalni uslovi, kriteriji, ulazak je nemoguć.

''Iako je dosta toga u BiH urađeno, ali je ključno da postoji registar stvarnih vlasnika kompanija, jer imamo 70 posto nezakonitih aktivnosti kojima se bavi mafija, a povezane su sa zakonitim biznisima i poslovnim subjektima. Drugi, jako bitan dio je analiza politički izloženih osoba'', poručio je Chromy.

Današnja analiza i komparacija, obuhvataju ključne aspekte pravnog sistema sa posebnim akcentom na praksu primjene zakona.