Foto: Tuzlanski.ba

Udruženje Pomozi.ba putem svoje Facebook stranice objavilo je Hichamovu priču, mladiću iz Maroka koji trenutno boravi u motelu u Tuzli.

Hicham je 26-godišnji mladić iz Maroka koji je prije 6 godina napustio svoju zemlju, nadajući se da će svojim roditeljima, bratu i sestri biti u prilici pomoći i olakšati život.

Punih 6 godina nije vidio svoje najmilije, a put ga je vodio od Maroka preko Tunisa, Libije, Dubaija, Qatara, Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore do Bosne i Hercegovine.

Njegova životna priča je izuzetno teška i potresna, obzirom da je nerijetko bio izložen velikom nasilju od strane policije.

Pokušavajući preći iz Turske u Grčku, veliki broj njegovih prijatelja je izgubio život, dok je on čudom preživio.

Uslijed puknuća leda preko kojeg je prelazio, Hicham je ostao zarobljen u ledenoj vodi više od 20 minuta, u polusvjesnom stanju.

Na svom putovanju obolijeva i od dijabetesa. U BIH je stigao u decembru 2019. godine, a prvih mjesec dana u BiH proveo je i spavao na autobuskoj stanici u Tuzli.

Otvaranjem vrata motela "Man" za prioritetni prijem bolesnih i maloljetnih osoba, Hicham napušta autobusku stanicu i biva smješten u motel, gdje mu je pruženo sve ono najpotrebnije za oporavak.

Uz mnogobrojne posjete doktoru te nesebičnu pomoć volontera, njegovo stanje je stabilno, a šećer je pod kontrolom i adekvatnom terapijom, a poduzete su i neophodne mjere u svrhu adekvatnog liječenja ostalih upalnih procesa sa kojima se trenutno susreće.

Nadamo se da će njegovo stanje iz dana u dan biti sve bolje i da će nastaviti svoj put ka boljem i sretnijem životu za sebe i svoje najmilije, navodi se u statusu.