Održan okrugli sto o temi "Lik i djelo narodnog heroja Senada Mehdina Hodžića - Crnog labuda"
Foto: Tuzlanski.ba

U tuzlanskom Hotelu "Tehnograd" danas je održan okrugli sto o temi "Lik i djelo narodnog heroja Senada Mehdina Hodžića - Crnog labuda i priprema otpora i odbrane sjeveroistočne Bosne", u organizaciji Fondacije "Crnog labuda narodnog heroja Senada Mehdina Hodžića".

mehidinSvoje doživljaje o ovom historijskom periodu sa prisutnima su podijelili general Armije BiH Ivo Lužanski, prof. Azem Kožar, psihologinja Esma Palić i novinarka Edina Kamenica.

Cilj skupa bio je da se progovori o narodnim herojima, karakteru rata, istini, te o svima koji su učestvovali u ovom časnom poslu odbrane zemlje.

Osim predstavnika boračke populacije i šehidskih porodica, te različitih udruženja, okruglom stolu prisustvovali su i učenici osnovnih i srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona (TK), kao i studenti Filozofskog fakulteta, jer ideja organizatora bila je da ovaj okrugli sto bude poučan za generacije koje nisu doživjele agresiju u BiH.

Da sva tri naroda koja žive na ovim prostorima nemaju zajedničko viđenje kada je riječ o karakteru rata (1992-1995.), složili su se svi predavači.

Stoga je prof. historijskih nauka Azem Kožar, putem Dokumentacione osnove odbrambenog rata 1992-1995., predstavio karakter rata, sjećanja učesnika rata, sjećanja prognanika, logoraša i drugih, sudske presude o ratu uključujući i dokumenta Haškog tribunala.

"Mi snosimo najveću krivicu, mi u mikoroorganizacijama, općinama, kantonima. Imamo manjak historijskog znanja i edukacije, što trebamo kompenzirati naučnim radovima ili događajima kao što je ovaj okrugli sto, kako bismo promijenili gledanje na istinu koje je još uvijek zamagljeno", rekao je Kožar.

Esma Palić, psihologinja i supruga rahmetli Avde Palića, komandanta Žepe, kazala je da je njena primarna želja bila naučiti svoju djecu da tragaju za istinom, jer na našim prostorima je ignorisanje poprimilo razmjere epidemije i nažalost to se odražava i na mlade, jer bit razvoja mladog čovjeka je poznavanje istine.

Prema njenim riječima, Senad Mehdin Hodžić kvalitetna je ličnost za identifikaciju mladih ljudi, jer je bio čovjek jakog karaktera sa ciljem, odbrane i očuvanja cjelovite BiH.

"Da nije bilo heroja, ne bi bilo ni domovine. U ovoj zemlji ljudi imaju dovoljno slobode koju iskoištavaju kako bi pričali protiv domovine, misleći uvijek da je negdje drugdje bolje, i zaboravljajući da naša domovina su naši heroji", dodala je Palić. (ONASA)