Tomislav Martinović reagovao je danas na izjave u medijima ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH Adnana Delića uključujući, kako je navedeno, i optužbe za netransparentan rad zakonodavne vlasti u Federaciji BiH.

Odgovor predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića ministru Deliću
Foto: Fena | Optužbe za netransparentan rad

"Nadao sam se da ćete poštujući principe elementarne političke pristojnosti odustati od javne polemike sa nositeljem najviše dužnosti u zakonodavnoj vlasti Federacije Bosne i Hercegovine. Budući se  to nije dogodilo, a u cilju zaštite integriteta Parlamenta Federacije BiH, dužan sam vam ovim putem kao ministru u Vladi Federacije BiH skrenuti pozornost na sljedeće činjenice.   

U pravu ste kad tvrdite da je ustavna obaveza da rad zastupnika i izaslanika bude transparentan i podložan ocjeni javnosti, i s tim se u potpunosti slažem, ali za pitanje takve vrste provjere i ocjenu u ovoj situaciji zaduženi su birači odnosno oni koji su birali zastupnike i izaslanike, a ne vi kao ministar", naveo je Martinović.

Također Vas podsjećam, dodao je on, da su Vas ti isti zastupnici  Parlamenta Federacije BiH birali, a ne vi njih.

"Valjda bi se stoga trebali prisjetiti kako je zadaća Parlamenta Federacije BiH efektivna kontrola  izvršne vlasti, a ne da izvršna vlast kako to vi zamišljate kontrolira rad Parlamenta. Takav Vaš odnos je u suprotnosti s elementarnim poimanjem parlamentarne demokracije i  Ustavom  uređene države", naveo je.

Nažalost, dodaje on, čini se da vi uopće niste svjesni vaše ustavne pozicije iako ste stupajući na dužnost ministra u Vladi Federacije BiH položili i prisegu da ćete kao ministar poštivati ustave i zakone ove zemlje. Vladavina prava i poštivanje Ustava, a ne samovolja bilo kojeg  pojedinaca, je najbolji mehanizam izgradnje održivog demokratskog društva.

"Isto tako, kad već spominjete procedure i dobrobiti za građane i narode Federacije BiH, skrećem vam pažnju kako Vas već duže vrijeme upozoravamo da iste kršite i da metodom pritiska i mobinga na zastupnike i druge učesnike zakonodavnog procesa pokušavate doći do usvajanja zakona.

Vezani članak Delić: Zahiragić obmanjuje javnost, niko neće ostati bez zdravstvenog osiguranja

Gledano iz dosadašnje perspektive, obilato kršenje Ustavom propisanih procedura u vašem slučaju postalo je pravilo iako iste pokušavate pravdati  boljitkom i napretkom za društvo u cjelini", ističe predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

S tim u vezi napominje "kako to više nećemo tolerisati, te da je došlo vrijeme da sami analizirate što i kako radite kao ministar u Vladi Federacije BiH, te čije interese zastupate".

"Naravno, to ćemo svakako učiniti i mi kao predstavnici zakonodavne vlasti koja je ako vam to već nije poznato, a trebalo bi biti, najviše tijelo vlasti u Federaciji BiH. Nema dobrobiti u normalno ustrojenoj državi u kojoj će volja bilo kojeg  pojedinca biti viša od volje demokratskih institucija vlasti.  

Odluke Parlamenta koje su donesene u Ustavom i Poslovnikom propisanoj proceduri moraju se poštovati" stoji u reagovanju na izjave ministra rada i socijalne politike u Vladi Federacije BiH Adnana Delića kojeg potpisuje predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović, saopšteno je iz njegovog Ureda.