Od 2021. godine ukida se roaming na Balkanu
Foto: Tuzlanski.ba

Građani šest država zapadnog Balkana od 1. jula dobit će još niže cijene međusobnog telefonskog saobraćaja. Za dvije godine troškovi roaminga trebali bi potpuno nestati

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar telekomunikacija, trgovine i turizma prenosi za Dnevni avaz da je sporazum o tome skoro u cijelosti usaglašen i najavljuje njegovo potpisivanje za april u Beogradu.

- Sporazum predviđa da cijene roaming poziva neće prelaziti 0,19 eura po minuti, 0,06 eura po SMS poruci i 0,20 eura po megabajtu za korištenje interneta. Znači, cijene mogu biti samo niže od tih, a nikako više – kaže Ljajić.

Upitan obuhvata li ukidanje roaminga i pozive prema Evropskoj uniji i od nje, Ljajić odgovara da je to „priča na nešto dužem štapu“.

- U izjavi podrške Digitalnoj agendi za zapadni Balkan, koja je potpisana u maju prošle godine u Sofiji, istaknuta je i podrška implementaciji plana za olakšavanje smanjenja troškova roaminga između našeg regiona i EU. Međutim, Evropska komisija bila je fokusirana da bude potpisan ovaj sporazum za ukidanje roaminga na zapadnom Balkanu, a kada se to desi, da se onda otvori i pitanje ukidanja rominga između nas i EU.

Do sada nije bilo spremnosti Evropske komisije da udovolji našim zahtjevima da se uredba o ukidanju roaminga EU odnosi i na zemlje koje se nalaze u procesu pridruživanja EU, odnosno na zapadni Balkan. Kada bi se to dogodilo, bila bi to najdirektnija i najopipljivija podrška koju bi mogli osjetiti građani na zapadnom Balkanu – pojašnjava potpredsjednik Vlade Srbije za Dnevni avaz.

No, dodaje da će građani osjetiti znatne uštede već u ovom prijelaznom razdoblju, a posebno od 2021. godine.

- Potrošači će tada plaćati identične cijene onima koje plaćaju unutar svoje matične mreže. Recimo, pozivi u roamingu iz Crne Gore, BiH i Makedonije prema Srbiji trenutno su 28,5 dinara (0,51 KM), a u prijelaznom periodu neće moći biti viši od 22 dinara po minuti. Iz Albanije, pozivi prema ove četiri zemlje trenutno su oko 150 dinara po minuti.

Inače, u Srbiji od ukupnog roaming saobraćaja, 70 posto se odnosi na zapadni Balkan. U BiH čak 40 posto ukupnih telekomunikacionih prihoda čine telefonski i internetski roaming. Zato nije ni čudo što operateri nisu oduševljeni, ali će građani svakako biti na dobitku – kaže Ljajić.

Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija od 2014. godine su krenule u postepeno snižavanje cijena roming usluga. Cijene mobilnog telefonskog saobraćaja između ove četiri zemlje regulirane su sporazumom i tu nije bilo većih iskakanja.

- Pokušaji ove četiri zemlje da privole Evropsku komisiju da se Uredba EU o cijenama roaminga odnosi i na zapadni Balkan nije uspjela, pa smo imali situaciju da su naše cijene poziva u roamingu bile više šest puta, a internet čak 25 puta u odnosu na EU - precizira Ljajić, odgovarajući na pitanje o preskupim pozivima prema EU. (Dnevni avaz)