Njemačka kompanija "Henkel" gradi fabriku u BiH vrijedu 7 miliona eura
Foto: Tuzlanski.ba

Predstavnici njemačke kompanije Henkel najavili su danas u Sarajevu skoru gradnju fabrike u Bileći, vrijedne oko sedam miliona eura.

henkelWolfgang Zettl, direktor kompanije Henkel za južnu regiju centralnoistočne Evrope, pojasnio je da je riječ o gradnji fabrike praškastih proizvoda na bazi cementa, kao što su ljepila za pločice, premazi, malteri i mase za nivelaciju.

- Ovom investicijom ističemo naše čvrstu vjeru u ekonomsku budućnost Bosne i Hercegovine i drago nam je da ćemo njome dugoročno osigurati oko 30 novih radnih mjesta i time doprinijeti ekonomskom razvoju ove regije - rekao je Zettl.

On je naglasio da je lokacija u Bileći izabrana zbog optimalnih mogućnosti za snabdijevanje sirovinama, kao i za izvoz priozvoda.

Ambasadorica Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz izrazila je zadovoljstvo zbog odluke Henkela za gradnju proizvodnog pogona u Bosni i Hercegovini kojoj su, kako je rekla, hitno potrebne investicije kako bi svojim građanima mogla ponuditi radna mjesta i bolju životnu perspektivu.

- Bosna i Hercegovina nije siromašna zemlja jer ima vrijedan ekonomski potencijal - sirovine, neiskorištene energetske rezerve, povoljan geografski položaj, te obrazovanu i vrijednu radnu snagu i šteta je što se taj potencijal ne koristi bolje - smatra Knotz.

Dodala je da su poznate prepreke na koje nailaze strani ulagači BiH, a to su teške i često netransparentne administrativne procedure, upitna pravna sigurnost, prevelik utjecaj stranačke politike na ekonomske projekte, te da iz razgovora s njemačkim privrednicima zna da BiH u inostranstvu ima "problematičan imidž".

- Investitori Bosnu i Hercegovinu ne smatraju politički stabilnom i zato je važno postići napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Bosni i Hercegovini želim još puno signala kao što je ovaj Henkelov, a bh. političare bih ohrabrila da daju svoj doprinos tome - poručila je Knotz.

Direktorica Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) Jelica Grujić obećala je podršku ovom projektu, za koji je izrazila nadu da je samo prvi korak u investiranju kompanije Henkel u BiH.

Izvršni direktor Henkel Ceresita Jovan Šarenac potcrtao je da će tvornica biti savremena i automatizovana, te da će predstavljati proizvodni i distributivni centar koji će izvoziti na tržišta Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

Henkel, s vodećim brendovima i tehnologijama, posluje širom svijeta u tri oblasti - deterdženti i kućna hemija, Beauty Care i Adhezivi tehnologije. Kompanija je osnovana 1876., a danas je lider na potrošačkom i industrijskom tržištu, s poznatim brendovima kao što su "persil", "schwarzkopf" i "loctite".

Henkel zapošljava oko 47.000 radnika, a u fiskalnoj 2012. ostvario je prodaju od 16,510 milijardi eura i operativni profit od 2,335 milijardi eura. (Fena)