Foto: Tuzlanski.ba

Sniježne padavine koje traju od sinoć dovele su do brojnih problema. Nestanak električne energije, saobraćajni kolaps - današnja je slika mnogih bh. gradova.

U Kantonu 10 otkazana nastava - Zbog snijega i orkanske bure, koja stvara snježne nanose, na području Kantona 10 potpuno je obustavljen saobraćaj na putnim pravcima Livno - Šujica, Glamoč - Mlinište i Kupres - Šipovo.

Zbog nemogućnosti dolaska učenika i nastavnika u nekoliko područnih škola nije bilo nastave. Kolegij direktora i kantonalnog Ministarstva nauke, prosvjete, kulture i sporta je odlučio da bude otkazana nastava u svim školama i u drugoj smjeni.

hitna-pomocŽureći drugima u pomoć vozilo hitne pomoći sletjelo je sa ceste odmah na izlazu iz Livna, a drugo je uz policijsku pratnju otišlo u pomoć zametanima na planinskom prijevoju Borova Glava.

Tokom dana bilo je nekoliko prometnih nezgoda bez većih posljedica, a bura je na području tomislavgradske općine u mjestu Mesihovina prevrnula Globtourov autobus. Povrijeđenih, na svu sreću, nije bilo.

Dolaskom večeri bura je dodatno ojačala, nosi snijeg i otežava svaki oblik komunikacije. I u Sarajevskom kantonu došlo je do izmjena u odvijanju nastave zbog snježnih padavina.

Bez struje više hiljada potrošača - U Federaciji BiH više hiljada potrošača električne energije ostalo je bez napajanja zbog nevremena. Iz Elektroprivrede BiH saopćeno je da je bez električne energije 1.760 kupaca u zeničkoj Mjesnoj zajednici Nemila, a 580 u općini Novi Travnik.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona bez snabdijevanja električnom energijom je kompletno trafopodručje Podveležja i dio Ruišta u Mostaru.

Na području općine Konjic zbog kvara na 10-kilovoltnom dalekovodu bez snabdijevanja električnom energijom je kompletno područje Glavatičeva, Bjelimića i Grušće, te naselja na izlazu iz Konjica prema Sarajevu.

Bez snabdijevanja električnom energijom su sarajevska naselja Rakovica, Rakovička cesta, Ušivak (Miševići), Neboćaj, Donja Vogošća, Čevljanovići i Malešići.

U općini Kladanj u kvaru je kompletan 10-kilovoltni dalekovod Kladanj - Tuholj. Sve raspoložive elektromonterske ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

FUCZ: Opasnosti od novih poplava nema - Zbog intenzivnih padavina za neka područja zemlje iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda izdata su narandžasta i crvena upozorenja. "Najkritičniji je jugoistok Trebinja, gdje se očekuje preko 100 litara po metru kvadratnom. U ostatku zemlje važi narandžasto upozorenje i očekuje se i preko 30 cm novog snijega", kaže Ibrahim Hadžismajlović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite ističu da razloga za zabrinutost nema i da veća količina padavina neće uzrokovati nove poplave, iako je vodostaj rijeka u porastu.

I odvijanje saobraćaja u Sarajevu bilo je otežano. Tramvajski je kratkotrajno bio obustavljen.  Na terenu oko 50 vozila zimske službe preduzeća RAD pokušava osigurati nesmetano odvijanje saobraćaja i prohodnost svih putnih komunikacija.

(Federalna.ba/Foto:livnovine.com)