Neodgovorno ponašanje građana doprinjelo većim poplavama
Foto: Tuzlanski.ba

Održana vanredna sjednica Kolegija općinskog načelnika Tuzla

2poplava-tzNa vanrednoj sjednici Kolegija općinskog načelnika Tuzla razmatran je Izvještaj Službe za civilnu zaštitu o poduzetim mjerama i stanju na terenu nakon velikog nevremana 11. maja, sa enormnim količinama padavina, koje je prouzrokovalo poplave, klizišta i nanijelo veće materijalne štete na objektima i putnoj komunikaciji.

Najviše je bio pogođen zapadni dio Tuzle, odnosno mjesne zajednice Mramor, Ljepunice, Srednja Lipnica, Solana, Kreka, Mosnik i Par Selo. Ljudskih žrtava nije bilo, poplavaljeno više od 200 objekata, a jedna porodica je evakuisana i privremeno smještena u Dom penzionera. Kolika je šteta pričinjena još uvijek se ne zna jer ni preliminarni podaci još nisu poznati.

Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović odao je priznanje na efikasnom reagovanju općinskih službi i javnih komunalnih preduzeća koje su u večernjim satima stavile vanredno stanje pod kontrolu, te u Tuzli nije proglašeno stanje prirodne nepogode. Istaknuto je takođe neodgovorno ponašanje građana koji su začepljavanjem odvodnih kanala i odlaganjem smeća, plastičnih boca, guma od kamiona, doprinijeli većim poplavama.

˝Inspekcije će utvrditi ko je zapušio kanale i time ugrozio svoje susjede i čitavu općinu˝. rekao je načelnik Jasmin Imamović.

Služba civilne zaštite, Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoline, javna komunalna preduzeća Komunalac, Vodovod i kanalizacija, Komemorativni centar i ostale službe zaštite i spašavanja, su svojim maksimalnim aktivnostima spriječile teže posljedice te još uvijek rade na otklanjanju svega što je jako nevrijeme prouzrokovalo i ostavilo iza sebe.