Ne halalim ti, "junače": Priča sandžačke književnice o majci koja je izgubila šestoricu sinova (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Hava Tatarević (76), simbol bosanske majke, heroine, bola ali i tuge u svijetu.

U masovnoj grobnici Tomašica, u okolici Prijedora, nakon 22 godine traganja, prolivenih suza, nadanja... pronađeni su ostaci šestorice sinova i muža Have Tatarević iz Prijedora.

Majka Hava je kao i svaka majka u selu Zecovo kod Prijedora prije rata lijepo živjela uz porodicu koja je brojala 12 članova. Međutim, 23. jula 1992, pripadnici Vojske RS mučki su ubili njenih šest sinova i supruga ali i mnoge druge članove familije i komšije.

Majka Hava je posljednji put sinove i supruga vidjela tog kobnog dana 1992. godine dok su ih odvodili lokalnim putem. Nakon 22 godine, ponovo će ih vidjeti na dženazi koja je planirana 20. jula ove godine.

"Junačeee! Poznaješ li meee? Sjeti me se, kukavče, sjeti! Kano si zaboravio, kad si me pred kućom ostavio kraj ubijenog šestog mi sina. Tada ne pukoh od bola, ni poklekoh, no tu kraj mrtvog sina, na livadi sedždi padoh na ikindiju i istiharu namaz. Tvoj pogani lik mi se u istihari ukaza, sa lancima na rukama, baš 'vakim što te sad gledam. Allaha mi, u bešaretu dade sabur, nadu da živim i doživim da te stigne kazna Njegova. Izdržala sam do sad, živjela, radila, saburila, Allahu se molila da dočekam ovaj dan, na koljenima da te gledam"....

(Tonska obrada Radio Preporod Odžak)