Na sjednici Općinskog vijeća Kalesija raspravljalo se o serijama
Foto: Tuzlanski.ba

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija Hasan Ćorsuljić, vijećnik iz reda SDP-a, i dr. Asim Mehmedović, vijećnik BPS-a, pokrenuli su inicijativu da se od FTV-a, scenariste serije "Lud, zbunjen, normalan" Feđe Isovića i režisera ove serije Elmira Jukića zatraži javno izvinjenje građanima Kalesije zbog uvreda koje su izrečene u jednoj od epizoda ove serije.

25642Iznjedrio stručnjake

Kako su naveli Mehmedović i Ćorsuljić, u 144. epizodi serije "Lud, zbunjen, normalan" glumac Miraj Grbić, koji tumači lik Čombeta, izgovorio je rečenicu: "Neki pjevač iz Kalesije, seljačina teška, original selotejp.''

- Kalesija je prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Njeni građani ne zaslužuju da im se pridaje epitet "seljačine'', jer to nisu ničim zaslužili. Bojim se da je na snazi scenarij kojim se pokušava Kalesija predstaviti kao primitivan grad u kojem žive primitivni ljudi - kaže Mehmedović.

On dodaje da Kalesija ima odlične odbojkaše koji su igrali finale Kupa BiH te da je u ovom gradu rođen jedan od najboljih veznjaka svijeta, fudbalski reprezentativac Miralem Pjanić.

- Ovaj grad-heroj iznjedrio je mnoge stručnjake, univerzitetske profesore koji su znanje stjecali na domaćim i prestižnim stranim univerzitetima, a neki su i angažirani na inozemnim univerzitetima i u prestižnim kompanijama - kazao je Mehmedović, dodajući da ovo nije prvi put da se vrijeđaju Bošnjaci u seriji „Lud, zbunjen, normalan", podsjećajući na klanjanje dženaze krmetu, favoriziranje komunističke ideologije, homoseksualnosti, alkoholizma...

Prema njegovom mišljenju, oni traže da se u ime Općinskog vijeća Kalesija uputi apel FTV-u da se prestane s vrijeđanjem stanovnika Kalesije i da se pismeno očituju o problemu.

Brojne reprize

- Ova serija se reprizira desetak puta. Prikazuje se i u Srbiji i Hrvatskoj. Hoće li nas sutra policajac u Hrvatskoj i Srbiji legitimirati i reći: "A ti si seljačina iz Kalesije" - kazao je Ćorsuljić.

Ukoliko FTV, Isović i Jukić ne upute izvinjenje i ukoliko se nastavi s prikazivanjem sporne epizode, najavljena je i mogućnost tužbe. Mehmedovićeva i Ćorsuljićeva inicijativa usvojena je jednoglasno. (Dnevni Avaz)