Foto: Tuzlanski.ba

Na području Grada Tuzla u toku je postavljanje šest tzv. pametnih odnosno solarnih klupa koje će doprinjeti poboljšanju kvalitete života građana.

Naime, Grad Tuzla jedan je od partnera u provedbi projekta "Panonsko - jadranska veza", kojeg finansira Evropska unija kroz EU IPA INTERREG Program prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore 2014-2020.

Provedba projekta je počela 15. oktobra, 2020. i trajaće 26 mjeseci. Vodeći partner projekta je Općina Nijemci iz Hrvatske, dok su partneri iz BiH Udruženje za razvoj NERDA i Grad Tuzla, a iz Crne Gore Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Javno preduzeće za Nacionalne parkove Crne Gore.

Glavni cilj projekta je dati direktan doprinos razvoju održivog turizma u ciljanoj regiji HR, BiH, CG korištenjem i aktiviranjem neiskorištenih prirodnih resursa i dobara povezanih s ornito-faunom.

Jedna od aktivnosti u okviru projkta je postavljanje i šet solarnih klupa na području Grada (Sjenjak, Stupine, kod zgrade Jupiter, Centralni gradski park, park Cipelići te atrijum u naselju Slatina).

Svaka klupa je opremljena sa minimalno 4 USB priključka te beskontaktnim punjačem na sjedećoj površini. Klupe su opremnjene  fotonaponskim polikristalnim panelima sa anodiziranim aluminijumskim okvirom i predinstaliranim sistemom za spajanje sa MC4 konektorom.

Također, postoji mogućnost eksternog priključka interneta odnosno 4G/3G WIFI internet pristupne tačke brzine do 300 Mbps.

Klupe imaju automatsko paljenje ambijentalnog osvjetljenja u noćnim satima i u vremenu smanjene vidljivosti, te mogućnost ugradnje sistema hlađenja i grijanja sjedeće površine kao i instalirane opreme.

Klupe će biti povezane sa WEB i mobilnom aplikacijom putem koje se isčitavaju podaci sa senzora i ostala dešavanja na klupi, kao i mogućnost upravljanja sadržajem na displeju što pruža mogućnost brendiranja i reklamiranja na vanjskim vertikalnim površinama klupe.

Također, postoji i mogućnost spajanja klupa na distributivnu mrežu i javnu rasvjetu. (Tuzlanski.ba)