U saopštenju su izrazili počast stradalima i iskazali solidarnost s narodom Sjedinjenih Američkih Država.

Memorijalni centar Potočari odao počast žrtvama terorističkog napada u SAD-u iz 2001. godine
Foto: Arhiva

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari uputio je saopštenje povodom godišnjice terorističkog napada 11. septembra 2001. godine na Svjetski trgovački centar i Pentagon, u kojem je život izgubilo skoro tri hiljade ljudi. 

"Svakog 11. u mjesecu prisjećamo se žrtava genocida u Srebrenici, ali danas smo također uz narod Sjedinjenih Američkih Država u sjećanju na tragične događaje od 11. septembra 2001. Na ovaj dan odajemo počast sjećanju na hiljade nevinih živote izgubljenih u užasnom terorističkom činu koji je potresao New York City i svijet", navodi se u saopštenju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Također, iz američke ambasade su se oglasili ovim povodom, saopštivši da je prije 23 godine "2977 dragocjenih života otrgnuto u zlom napadu na našu naciju".

"Nikada ne zaboravi voljene koje smo izgubili. Nikada ne zaboravite prve hitne službe koji su trčali prema ruševinama kako bi spasili druge. Nikada ne zaboravite stotine hiljada patriota koji su se prijavili za službu u godinama poslije. I nikada nemojte zaboraviti da, kada nas je neprijatelj pokušao razdvojiti, naša se zemlja okupila", saopšteno je iz ambasade.