Mediji i ranije koristili spornu fotografiju za ‘ilustraciju’ zločina nad Srbima
Foto: Tuzlanski.ba

Fotografija Sabine Mujkić, Bošnjakinje iz Žepe iz koje je protjerana 1995. godine pred naletom Vojske Republike Srpske, kako su saopćili organizatori, greškom je prikazana na video zidu u Prijedoru tokom obilježavanja 28. godišnjice stradanja Srba tokom vojne operacije „Oluja“.

Originalna fotografija koja se našla iza leđa predsjednika RS-a i Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića dok su na ovom skupu govorili o stradanju Srba u „Oluji“, može se naći na linku https://making-of.afp.com/un-ete-mortel, uz potpis „Evakuacija žena i djece od strane francuskih vojnika UNPROFOR-a iz enklave Žepa 26. jula 1995. godine nakon što su je zauzele srpske snage. (AFP / Joel Robine)“. Autorski rad AFP-ovog fotoreportera iz Žepe Dodik je objavio i na Twitteru uz komentar o “udruženom zločinačkom poduhvatu Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske” protiv srpskog naroda.

U međuvremenu se agencija “Pozitiv” iz Beograda, koja je bila zadužena za pripremu multimedijalnog sadržaja skupa u Prijedoru, oglasila preuzimajući odgovornost za „nenamjernu grešku“ uz izvinjenje svima kojima je time nanesena šteta i bol.

“Organizator događaja nije imao nikakve veze s ovom neopreznom greškom, niti je mogao predvidjeti ovu situaciju”, naveli su iz te beogradske agencije, dodajući su u izradi materijala koristili pogrešnu fotografiju, te da se radi o ozbiljnom propustu za koji nema opravdanja.

Međutim, ono o čemu se manje govori je činjenica da pojedini srbijanski mediji često koriste istu fotografiju kao ilustraciju stradanja Srba u „Oluji“. Na internetu je moguće pronaći i tri godine stare tekstove srbijanskih medija koji su zločine nad Srbima ilustrirali spornom fotografijom Sabine Mujkić i njene djece protjeranih iz Žepe nakon srpskog osvajanja ove enklave u istočnoj Bosni 1995. godine.

Ovo nije usamljen primjer zloupotrebe fotografija u medijima i obmanjivanja javnosti. Jedan takav slučaj doveo je prošle godine i do upućivanja protestne note Ministarstva odbrane Rusije vojnom atašeu Bosne i Hercegovine u Moskvi, zbog navodnog foto dokaza o učešću 167 državljana BiH u borbama na strani Ukrajine protiv ruskih vojnih snaga.

Protestna nota upućena je nakon što je proruski Telegram kanal objavio fotografiju članova airsoft kluba B-Unit iz Živinica, tvrdeći da su to bh. plaćenici na ukrajinskom ratištu.