U protekla tri dana u dvije tuzlanske škole stiglo je nekoliko dojava o postavljenim eksplozivnim napravama. 

Maloljetnici u Tuzli dojavljivali bombe u školama, policija uputila apel roditeljima
Foto: A. Bešić | Medicinska škola Tuzla

Na prijave su reagovali uposlenici škole nakon čega su slučajeve preuzimali policijski službenici, a svaki put je ustanovljeno da se radilo o lažnim dojavama. 

S tim u vezi, oglasio se MUP Tuzlanskog kantona kazavši da su ovakvi slučajevi u prethodnom periodu uspješno rasvijetljeni, a počinioci adekvatno sankcionisani.

''Budući da je u ranijim slučajevima utvrđeno da su počinioci maloljetne osobe, apelujemo na roditelje da se dodatno uključe u rješavanje ovoga problema, posebno iz razloga što se radi o krivičnom djelu za koje su krivično odgovorni, zavisno od slučaja, maloljetnici ili njihovi roditelji'', navedeno je.

Ovakvi događaji zahtijevaju hitnu intervenciju koja podrazumijeva najprije evakuaciju učenika i osoblja na određenoj lokaciji, a zatim i angažman velikog broja ljudstva i opreme kako Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a, tako i interventnih službi koje se angažuju u takvim slučajevima što uzrokuje velike troškove, podsjetili su iz MUP-a.

Vezani članak Svakodnevni izazov: U školi u Tuzli ponovo zabilježena dojava bombe, pregledom utvrđeno da je lažna

Pored navedenog, nastaju i poteškoće u odvijanju nastavnog procesa.

''Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a intenzivno rade na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih zaprimljenih lažnih dojava u srednjim školama na području grada Tuzla, te se poduzimaju sve raspoložive mjere i radnje na prikupljanju digitalnih tragova i dokaza, u cilju identifikacije i procesuiranja počinilaca ovih krivičnih djela, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena'', zaključeno je.