Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa reagovalo je na današnji defile kadeta Vojske Srbije u Bosni i Hercegovini.

Majke Srebrenice zatražile reakciju OHR-a, optužile Vučića i prozvale Von der Leyen
Foto: Arhiva

One su na društvenoj mreži X zatražile reakciju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, uz poruku da nakon ovog defilea više "ne znaju da li su sigurne".

"Zbog prisustva Vojske Srbije, a koja nema dozvolu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici zahtijevamo hitnu reakciju OHR-a jer ne znamo da li smo sigurni, da li je ovo poruka prijetnje da oni mogu doći kad žele i gdje žele", stoji u objavi, nakon čega su iz ovog udruženja na reakciju pozvali i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen.

Vezani članak SDP BiH: Cijeli svijet zna da je u BiH počinjen genocid, džaba hiljadu puta ponovljene laži

"Vojska Srbije se nalazi na teritoriji suverene Bosne i Hercegovine, mi kao i te 1995. trebamo čekati na svojim pragovima da nas ubijaju, tjeraju i siluju dok čitav svijet šuti. Zahtijevamo hitnu reakciju nadležnih institucija i međunarodne zajednice. Pitamo da li bi bilo normalno da strana vojska bez dozvole ulazi na teritoriju Njemačke, Francuske ili bilo koje države i da li bi se to okarakterisalo kao agresija".

Vezani članak SDA: Je li ovo najava nekih novih vojnih aktivnosti prema Bosni i Hercegovini?

"Ursula von der Leyen, da li smo sigurni u svojim kućama i da li možemo ukopati svoje najmilije?", dodaje se.

Majke Srebrenice također kažu da su Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić prekršili Dejtonski mirovni sporazum.

"Pozivamo sve domaće i međunarodne aktere koji su zaduženi za nadziranje i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma da poduzmu sve potrebne radnje i direktno kazne one koji su izvršili ponovnu vojnu agresiju na BiH. Da li država Bosna i Hercegovina ima svoje institucije ili nam strane vojske mogu ulaziti gdje žele i kad god žele?", rečeno je.

"Da li smo mi majke nevino ubijene djece sigurne i da li mirno možemo ukopati svoje najmilije? Sramno!", pitaju se za kraj iz Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa.